23.05.2012 12:00 Alder: 7 yrs
Ole Noermark Larsen

Skrevet af:
Ole Noermark Larsen

Tro bag tremmer

Når cellerne i Vestre Fængsel låses af kl. 20 om aftenen, kan der være utrolig ensomt i en celle. Men her er det for mange en trøst at høre, at Gud hører bøn og er til stede, uanset hvor alene man føler sig, siger fængselspræst Erik Adrian.

Det store nøglebundt ligger sjældent i Erik Adrians lomme længe ad gangen. Det skal frem, hver gang en dør, en låge eller et gitter skal passeres. Taber han nøglerne, bliver alt lukket ned, og dukker de ikke op, skal alle låse skiftes. Det koster 1,2 millioner kr. 

Så galt er det endnu ikke gået for fængselspræsten, som i 12 år har haft sin daglige gang i Vestre Fængsel med plads til 442 indsatte.

Stor søgning

Selv om de indsatte tæller både drabsmænd, narkoforbrydere, rockere og røvere, så er søgningen til fængslets store lyse kirkesal langt større end i en traditionel sognekirke.

»Af hensyn til sikkerheden må der kun være 50 indsatte med til gudstjeneste. Men der er altid mange flere, som gerne vil være med,« siger han. Erik Adrian er godt klar over, at en del af den store søgning til fængselskirken skyldes, at de kirkelige aktiviteter er en kærkommen adspredelse i en ellers ensformig dagligdag. Men han møder også en oprigtig åbenhed for evangeliet.

Kristus til stede

»Mange kæmper med skyldfølelse, usikkerhed og ensomhed, og der er masser af tid til at tænke sig om, når man sidder i fængsel. Tankerne dulmes ikke på samme måde af hverdagens stress og jag som hos os andre. Derfor opstår der også et behov for at få styr på de helt eksistentielle spørgsmål, som man måske aldrig har skænket en tanke.«

Erik Adrian har derfor hver dag samtaler med flere indsatte. Nogle ønsker, at han beder en bøn for dem, før de skal i retten, og andre har bare brug for én at betro sig til.

»Nogle gange går det lidt ud over forberedelsen af gudstjenesterne, men jeg kan ikke svigte de indsatte, som ønsker en samtale. Mange af dem er jo blevet svigtet livet igennem, så når de oplever, at fængselspræsten kommer til aftalt tid, eller i hvert fald giver besked, hvis han bliver forhindret, så er der allerede skabt en åbenhed og tillid mellem os. Samtidig oplever jeg, at Kristus er meget tydeligt til stede i de samtaler,« fortæller Erik Adrian.


Ole Noermark Larsen

Skrevet af:
Ole Noermark Larsen

Lagt på nettet 23.05.2012

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også