19.07.2006 12:00 Alder: 13 yrs
Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Jeg bruger doping

Doping er endnu en gang fremme i medierne. Teamledere, læger og cykelryttere står for skud. Pressen og vi elsker at hade den slags væmmelige mennesker, der ødelægger den fine og rene sport. Men er der ikke en vis logik i, at når vi stiller krav om extreme præstationer, så må der også extreme metoder til at opnå dem? Måske skulle vi istedet lave cykelløb som kan køres af mennesker.

Injektionssprøjte

En læge undskylder sig med, at han faktisk bare har prøvet at hjælpe de stakkels udpinte kroppe. De cykelryttere, der belastede dem selv ud over enhver menneskelig grænse. Det er måske ikke hele sandheden – men det er en sandhed: alle vi tv-cyklister, der sidder og forlanger stadig nye fantastiske ting på bjergetaper i Tour de France i kvælende varme – vi forlanger det umenneskelige. Og dermed forlanger vi indirekte at cykelrytterne overskrider de menneskelige grænser. Og det kræver medicin. 

Doping

Og pudsigt nok sidder en hel del tv-cyklister og doper sig selv! De lever en så stresset hverdag, at de er nødt til at holde sig oppe med tobak, alkohol, piller, underholdning, kaffe, sukker – eller hvad de nu er på. Måske skulle man se på spejlbilledet i skærmen? Er jeg selv ved at overskride nogle grænser, så jeg er nødt til at ”tage” et eller andet for at holde til det? Måske er min ”doping” ret skjult. Som en pige sagde: ”Når jeg ikke kan klare mere, så går jeg ned i en tøjbutik og svinger dankortet – så kan jeg lidt igen”.

Frihed 

Jeg siger ikke, at doping i cykelsport og Tour de France er OK. Men jeg siger, at vejen frem er at prøve at lave cykelløb, som mennesker kan cykle. Lave løb som man kan klare uden at tilføre kroppen kunstig støtte. Og jeg prøver at sige, at hvis vi forarges på de stakkels ryttere – så skal vi passe på, at forargelsen ikke rammer tilbage på os selv. Lever du en hverdag, du kan klare? Eller bliver presset så stort, at du må …. ? Oplever du at selv her i din kostbare ferie får du ikke rigtig pulsen ned – du frygter allerede for at begynde ræset igen?  

Vejen frem er ikke mere doping. Det er dels at skære ned så du lever et menneskeligt liv. Og dels er det at indrømme, at du kun er et menneske. Og så henvende dig til ham, der er langt større end mennesket. Ham, der har skabt mennesket. Han kan give dig en frihed, der overgår alle førertrøjer og andre præstationer. For han kan give dig fred.

Det dybeste problem i alt dette er – så vidt jeg kan se – at vi ikke vil finde os i vore begrænsninger. Vi vil mere, end det er menneskeligt muligt. Både i hverdagen og i cykelsporten. Vi har brug for én, der med universel autoritet kan sige til os: ”Du er elsket, sådan som du er. Du behøver ingen præstationer for at blive set. Jeg ser dig.” Og med den fred i sig kan man cykle så godt man kan – og så stoppe med et smil.

God sommer!


Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Lagt på nettet 19.07.2006

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også