26.02.2007 12:00 Alder: 17 yrs

Skrevet af:
Sten Nielsen

Hvordan forstå Lukasevangeliet 11?

Jeg kunne godt tænke mig at høre om Lukasevangeliet 11 om den urene ånd, og at den vender tilbage til huset/mennesket som er fejet og prydet. Kan jeg få et bud på hvordan det kapitel kan forståes?

Svar:

Tak for dit spørgsmål, som er vældig væsentligt, og som rejser nogle alvorlige tanker om Jesus og mennesker i verden.

Baggrunden for beretningen om den urene ånd, der vender tilbage, er egentlig den forudgående beretning, hvor Jesus anklages af jøderne for at være besat af den onde selv – og at det således skulle være ved den ondes hjælp, at Jesus uddrev onde ånder og helbredte mennesker. Men Jesus ville jo egentlig bare vise tilhørerne, at han har besejret den onde, og at denne sejr får konsekvenser i et menneskes liv. Og det er her, Lukasevangeliet 11,24-26 kommer ind.

At lade Jesus udfylde rummet

Det letteste er i virkeligheden at forstå teksten præcis, som den står: Hvis et menneske er blevet befriet fra en ond ånd, se versene om den stærke og den stærkere, er det menneske helt frit! Men det betyder ikke, at det befriede menneske så at sige er neutralt! Når det drejer sig om den åndelige verden, findes der ingen neutralitet. Derfor må mennesket fyldes af noget andet end den onde ånd, der før besad det; og sker det ikke, vender den onde ånd tilbage.

Der er også en anden måde at forstå teksten på: Når et menneske bliver befriet fra syndens konsekvens ved at komme til at tro på Jesus, er det nødvendigt, at dette menneske lader Jesus fylde sig helt og hele tiden herefter! For her er det heller ikke et neutralt rum. Hvis Jesus har befriet et menneske fra fortabelsens virkelighed, må mennesket søge at blive bevaret sammen med Jesus hver eneste dag – ellers vil ”pladsen” i det menneskes liv snart igen blive overtaget af alt det, der var der tidligere, med fortabelsen som konsekvens.

Altså skal vi lære af teksten her, at Jesus kan uddrive det i os, som skiller os fra Gud; og han både kan og vil bevare os sammen med ham til et evigt liv! Derfor er det vigtigt at leve sammen med ham hele tiden, når man først en gang har mødt ham og har taget imod ham i tro.


Skrevet af:
Sten Nielsen

Lagt på nettet 26.02.2007

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også