12.12.2003 12:00 Alder: 21 yrs
Kategori: Menneskelivet, Kristenlivet
Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Kan "salve-duge" helbrede?

Næsten hver uge kan man i den kristne avis Udfordringen læse om en mand, der hævder at have en salveklud der skulle have en helbredene kraft. Er det noget I ved noget om og hvor dan skal man forholde sig til det?

Svar:

Du henviser til en person, som mener at have særlige gaver til at bede Gud om helbredelse. Folk kan derfor kontakte ham og få forbøn for deres sygdom. Som et synligt symbol på hans forbøn, smører han salve/olie på et lille stykke stof (en "salve-dug") og sender til vedkommende. Nogle sender den senere tilbage for at få en "Opladning": altså få den salvet igen. Den pågældende har en fast side i Udfordringen - og det er åbenbart dér, du har mødt fænomenet, som du undrer dig over.

Hvad skal vi mene om det? Ja, som ved alle andre spørgsmål om Gud - så må vi finde svaret i Bibelen.

Kan Gud give nogle kristne særlige gaver til at bede for syge? JA, det både kan og vil og gør han! Det kalder han "Nådegaver til at helbrede" - f.eks. Første Korintherbrev kapitel 12 vers 9. Disse gaver gør ikke at alle syge bli'r raske, bare fordi denne person be'r om det. Al bøn sker jo under overskriften: "Guds vilje ske!". Men Gud bruger i særlig grad disse mennesker til at hjælpe syge: enten ved at deres bøn gi´r Gud anledning til at give den syge helbredelse eller ved at Gud gi'r den syge trøst og støtte til at leve videre med sin sygdom.

Normalt i Bibelen sker denne forbøn ved at personen med nådegaven er i nærkontakt med den syge - og f.eks. lægger hånden på den syge. Men der er også flere eksempler på, at der er afstand mellem den bedende og den syge.

Nævner Bibelen salve-duge? Det eneste sted, der måske kan være tale om, er i Apostlenes Gerninger kapitel 19 vers 11 og 12: "Gud lod usædvanlige undergerninger ske ved Paulus´ hænder. Ja, man bragte ligefrem tørklæder eller bælter, som Paulus havde båret, hen til de syge; og sygdommene forlod dem, og de onde ånder fór ud". Nu er dette en usædvanlig ting - det står der selv. Og der er hverken tale om duge eller om at der smøres noget på dem. Det virker heller ikke til, at det er Paulus´ egen idé, men mere noget, nogle andre gør. Så stedet er ikke noget klart "JA" til at bruge salve-duge.

For mig er det hævet over enhver tvivl, at hvis Gud helbreder en person, så er det på grund af den bøn, der er bedt. Ikke på grund af nogen form for ydre ting eller tegn. Så hvis Gud helbreder en person, der har modtaget en salve-dug, så skyldes det ikke dugen, men ene og alene den bøn, der er bedt. Personen fra Udfordringen vil nok give mig ret i det - men tilføje, at dugen er en støtte for troen: den viser, at der er blevet bedt! Dermed kan den støtte den syges tro.

Det kan jo ikke udelukkes. Men jeg er nervøs for en tro, der skal støttes af tegn, som mennesker har fundet på. Gud har givet os nogle tegn: vandet i dåben, brødet og vinen i nadveren, olien ved salvning af syge (men der sendes olien altså ikke med posten, men smøres på den syge mens menighedens ledere be´r for den syge - se Jakobs brev kapitel 5, vers 14). Men de tegn, vi selv finder på, kan nemt blive til hvid magi: til noget, vi mener, har en særlig "Kraft" i sig. Og det har de ikke! Bønnen og Guds nådegaver har en særlig kraft - ikke noget andet!

Så personligt er jeg ikke vild med salve-duge. Det bedste må være at gøre sådan som Bibelen beskriver gang på gang: den bedende og den syge er sammen mens der bli´r bedt. Også fordi det gi´r mulighed for at snakke sammen, at få sjælesorg. Det er meget ofte sådan at den syge også har brug for at få talt med nogen om alle følelserne og tankerne. Her er nærkontakten vigtig.

Jeg tror på at Gud kan bruge bøn - selv på trods af salve-duge. Men jeg tror egentlig at Gud klarer sig mindst lige så godt uden.

Lad os bede Gud om at udruste mange iblandt os med nådegaver til at helbrede. Så mange, at der altid vil være én i nærheden, vi kan gå til. Så vi ikke behøver bruge det danske postvæsen;o)

Spørg endelig igen, hvis der er mere. Det er et mega-emne og jeg har bare prøvet at svare kort.


Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Lagt på nettet 12.12.2003

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også