03.08.2006 12:00 Age: 16 yrs

Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Hvad betyder bedebøn?

Hvad betyder bedebøn i kristendommen? er Fadervor en bedebøn?

Svar:

Bøn, generelt, er helt centralt i kristendommen. Mange kristne holder af at sammenligne bønnen med vejrtrækning: lige som man er nødsaget til at trække vejret jævnligt, for at overleve fysisk, er man nødt til at bede jævnligt for at overleve åndeligt. Det er derfor heller ikke så mærkeligt, at der er skrevet ualmindeligt mange bøger om bøn af kristne forfattere ud fra mange forskellige vinkler. Men bønnen er faktisk ikke et centralt 'dogme' i kristendommen; der er ikke nogen bestemte forskrifter om hvor meget, hvor ofte og hvornår, vi skal bede. Det er nemlig ikke vores bønner, der er afgørende for, om vi kan blive frelst. Bøn forstås bedst som en af de utallige gaver, som Gud har velsignet os med. Det er muligheden for når som helst og hvor som helst at dele vores sorger, glæder og hvad end, der måtte ligge os på hjerte i direkte kommunikation med Gud. Derfor spiller bønnen også en fremtrædende rolle i både Det Gamle Testamente og Det Nye Testamente. Ja, Jesus giver os endda en vejledning i, hvordan vi skal bede, nemlig Fadervor (Matthæusevangeliet 6,9-13).

Ikke kun en bedebøn

Fadervor er en slags universal-bøn eller et skema man kan forme sin bøn efter. Den dækker kortfattet alle aspekter af bønnen: lovprisning, bøn om vejledning, bøn om frelse, bøn om syndsforladelse - og også bedebøn (eller ønskebøn, som det også kaldes): "Giv os i dag, vort daglige brød." Luther, i sin lille katekismus, forstår "dagligt brød", som alt hvad vi har behov for i dagligdagen - og altså ikke blot noget at spise. En nærmere gennemgang af Fadervor, kan du se her: Troens ABC - Fadervor.

Om bedebøn i øvrigt, så opfordrer Jesus flere gange til, at vi skal have frimodighed i bøn: Matthæusevangeliet 7,7-11; Lukasevangeliet 11,9-10; Johannesevageliet 15,16; 16,23-24. Og en lang række andre steder kunne føjes til, som primært handler om at bringe sine ønsker frem for Gud, deriblandt simpelthen at bede 'om noget'. Det er tydeligt, at det ikke er meningen, at vi skal holde os tilbage. Når det er sagt, så er kristen bøn andet og mere end det. Her vil jeg henvise til følgende artikel, hvor der står mere om bønnens forskellige former: Hvordan kan jeg bede?.

Bøn er i øvrigt ét af de emner, som vi ofte får spørgsmål til. Her er et lille udvalg af de svar, vi allerede har givet om bøn fra forskellige vinkler, hvis du vil læse endnu mere:

Hvordan kan jeg bede?

Hvordan oplever jeg svar på min bøn?

Hvorfor skal vi bede?

Handler Gud kun, når vi beder?


Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Lagt på nettet 03.08.2006

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også