01.06.2006 12:00 Age: 16 yrs

Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Er jagt og fiskeri en synd?

Er det en synd at fiske eller gå på jagt? Man kan jo groft sagt sige, at man dræber for fornøjelsens skyld.

Svar:

Dit spørgsmål er spidsfindigt. Havde du kun stillet spørgsmålet: "Er det en synd at fiske eller gå på jagt?", så var jeg nok blandt dem, der uden videre havde sagt: "Nej, naturligvis ikke." Men med din uddybning af spørgsmålet sætter du selv en finger på, at der er alligevel er noget, der ikke stemmer. For at gå på jagt er jo at dræbe dyr, Gud har skabt. Og det samme med lystfiskeri i de fleste tilfælde.

En konsekvens af syndefaldet

Men er det så en synd? Nej, det mener jeg faktisk stadig ikke det er. Til gengæld mener jeg, at jagt og fiskeri er en konsekvens af syndefaldet.

Tidligere tjente jagt og fiskeri jo primært det formål at skaffe mad på bordet. I dag har vi ikke brug for at gå ud at skyde en buk eller fange en aborre for at få aftensmad, og for mange er det da også en fornøjelsesbetonet fritidsinteresse. Men det ændrer ikke på, at der hver dag bliver slået rigtig mange dyr ihjel, fordi vi skal have noget at spise. Og det var vist ikke meningen fra begyndelsen. Adam får derimod at vide i Edens have, at han skal spise af træernes frugter. Men det blev til gengæld nødvendigt efter syndefaldet, da der ikke længere var adgang til frugterne i Edens have. Det er den nødvendighed moderne lystjagt og -fiskeri er rundet af.

Et spørgsmål om samvittighed

Vi er alle skyldige i dyrs død på den ene eller anden måde, så ingen kan have noget at lade jægere eller fiskere høre. Her må det være et samvittighedsspørgsmål, der afgør, om man vil deltage i jagt og fiskeri.

Nøjagtig ligesom nogle mennesker vælger at leve vegetarisk, fordi deres samvittighed forbyder dem at spise kød.

Noget helt andet er, at en del jagt - og vist også noget fiskeri - også tjener det nyttige formål at regulere i bestande. Og så er det vist for resten ikke så meget lysten til at slå ihjel, der driver de fleste mennesker, der nyder jagt og fiskeri.

Se i øvrigt også dette svar: Må man dræbe dyr?


Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Lagt på nettet 01.06.2006

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også