10.11.2010 12:00 Age: 10 yrs

Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Tjek kalenderen

I oktober i år var der fem hele weekender. Og der var én, der fik bildt mig ind, at det kun sker én gang hver 823. år eller noget i den retning; og fordi jeg var så fuld af imponade over dette interessante forhold, har jeg også spredt det videre til venner, bekendte, kolleger og familie. Så jeg blev egentlig noget flov, da jeg opdagede, at juli 2011 også har 5 hele weekender...

Desværre drejede det sig heller ikke bare om oktober: Der kommer en oktober med 5 hele weekender igen allerede i 2021 - og sidste gang var så sent som i 2004. Faktisk er det meget få år, hvor der ikke er mindst én måned med fem hele weekender.

Lidt søgen på internettet viser, at jeg ikke er den eneste, der er blevet narret. På et tidspunkt har en eller anden - sikkert for sjov - fundet på historien, men har haft en eller anden form for autoritet og derfor været troværdig, og spøgen har uhindret kunnet sprede sig, fordi den ikke anfægede nogens religiøse eller politiske overbevisninger.  

Vi er nemme at narre

Jeg troede på det uden at have undersøgt det - og det var dumt. Når mennesker siger, at de ikke tror, så passer det ikke - vi tror hele tiden; og vi er meget nemme at få til at tro! Vi kan meget nemt overbevises til at tro på en løgn, hvis vi ikke laver et fakta-tjek.

Det var fordi jeg stolede på min fornuft, at jeg blev narret med den kalender-historie - havde jeg kigget efter i min kalender, så havde jeg jo lynhurtigt kunne afgøre, at det var fup og fiduser.

Jeg har lært af historien, at jeg skal tjekke facts, før jeg tror på alt, hvad jeg hører uanset hvor fornuftigt, det virker.

Tjek fakta

Sådan må min tro på Gud også være. Den skal ikke bygge på min egen fornuft; troen må forankres i noget udenfor mig selv, nemlig i Guds ord. Hvem ved, hvad jeg kan narres til at tro på, hvis jeg sover lige så meget, som når folk bilder mig ting ind om kalenderen? Jeg må ikke tro, at noget nogen siger til mig eller noget, jeg selv har spekuleret mig frem til, er en åndelig sandhed, blot fordi det lyder fornuftigt eller er let at tro på - jeg må lave et faktatjek!

Det er blandt andet det, Paulus er inde på, da han siger, at vi skal prøve alt (1. Thess. 5,21). Han mener ikke, at jeg skal overveje, om det nu er fornuftigt eller giver mening - nej, jeg skal finde min bibel frem og under Helligåndens vejledning afgøre, om det jeg tror, er sandt. 


Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Lagt på nettet 10.11.2010

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også