06.08.2008 12:00 Age: 12 yrs

Skrevet af:
Carsten Riis Jensen

The Dark Knight

Tre år er gået siden "Batman Begins" og nu er efterfølgeren, "The Dark Knight", endelig kommet. Det er tid for, at Bruce Wayne, alias Batman, endeligt skal forsøge at definere, hvem han er - dvs. hvilken rolle han skal spille i det samfund, der er i byen Gotham.

Dark Night

For tre år siden skabte instruktøren Christopher Nolan langt om længe den filmudgave af Batman, som os, der elsker DC Comics tegneserierne, har ventet på. Den første film i den nye udgave, "Batman Begins", var et stort hit, blandt andet fordi den lægger det komiske bag sig og forsøger at skabe en historie og et univers, der er både troværdigt, dystert og tiltrækkende. Det lykkedes over al forventning i den første film.

Det er først hen imod slutningen af "The Dark Knight", at han finder frem til, hvem han er nødt til at være. En mørk helt. En forfulgt helt. En syndebuk. I første del af filmen er han den gode helt, den, som folk ser op til og elsker. Så meget, at en hel hær af håbefulde mænd er begyndt at klæde sig ud som ham og patruljere gaderne. Desværre kun til besvær for den ægte Batman.

Jokeren

Hovedskurken i denne film er Jokeren. I den "gamle" film, fra 1989, er det Jack Nicholson, der spiller rollen. Det gør han med humor. Det kan man roligt sige, at den nye Joker, skuespilleren Heath Ledger, ikke gør. Den nye Joker er - som han præsenteres i tegneserierne - en psykopat.

Jokeren er et af de mennesker, der ikke har magt og penge på dagsordenen, men ren og skær ondskab. Eller, som Bruce Wayne's butler udtrykker det: "Nogle mennesker vil bare gerne se verden ødelagt i et flammehav."

To en halv times action

Filmen varer 2½ time. Og det er ikke et sekund for meget. Heller ikke selv om man halvvejs inde i filmen er så mættet af historien og det visuelle indtryk, at man er næsten helt forpustet. Men der er så meget gods i historien og så mange spændende vinkler, der skal fortælles og vises.

Et af de centrale temaer i filmen er, hvordan mennesker kan manipuleres til ondskab. I filmen er det dels Gothams indbyggere og dels den ellers så fantastiske chefanklager, Harvey Dent. Mange scener i filmen beskriver, hvordan godt kan vendes til ondt, og hvordan mennesker, når de udsættes for pres, kan vælge ondskaben og vælge at slå hinanden ihjel. Filmen er et studie i manipulation og i, hvor lidt der skal til for at vende mennesker imod hinanden.

Dette tema hænger naturligt sammen med filmens andet store tema: Batmans udvikling og rolle. Som nævnt gennemgår Batman i denne film en væsentlig udvikling, som har rigtig meget med filmens titel at gøre.

Han vælger at blive en "dark knight", en mørk ridder. Byens indbyggere har brug for en helt, men de har også brug for en syndebuk, og Batman vælger at være begge dele. Han er en superhelt på flugt.

Batman vælger denne rolle, fordi ondskaben er der og fordi ondskaben ikke vil forsvinde. Der er ikke noget muntert eller noget glad evangelium over "The Dark Knight". Det er en film, hvor selv de store helte vælger at acceptere, at der er nogle sandheder, befolkningen skal skærmes fra, fordi samfundet ellers ville falde sammen.

Hele filmen igennem dvæles der ved etiske temaer, et studie i hvor let mennesker vendes til ondskab, helterollen versus syndebukrollen, osv.

Et spørgsmål, der er værd at diskutere for kristne biografgængere, er naturligvis det ondes magt, og hvorvidt det er sandt, som Jokeren på et tidspunkt hævder, at alle mennesker vil droppe deres moral og etiske regler, når frygten kommer ind og ødelægger det, der var normalt og etableret.

Er der en forskel på at tro, at alle mennesker er syndige, og at tro, at alle mennesker i virkelighedener fordærvede, hvis bare de får det rigtige skub

Denne er artikel er oprindelig skrevet til filmogtro.dk og her bragt i en forkortet udgave.


Skrevet af:
Carsten Riis Jensen

Lagt på nettet 06.08.2008

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også