24.05.2007 12:00 Age: 15 yrs

Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Helligånden er tolk

Siden Gud forvirrede vores sprog, har der været sprogbarrierer mellem mennesker. Og enten må man lære sproget - eller skaffe en tolk. Når vi taler med Gud, og Han med os, så har vi en tolk til rådighed. Den fik vi, da Gud sendte Helligånden, som har nedrevet sprogbarrieren mellem Gud og mennesker.

Gud forvirrede sprogene

Jeg har altid været fascineret af sprog. Det har været en stor hjælp i mit teologistudie, hvor man ikke kommer uden om at arbejde med mange forskellige sprog. Men fascinationen har også indimellem været godt blandet op med frustration. For selv om man synes, det er sjovt at lære nye sprog, så er det også svært og tidskrævende. Især hvis man også skal lære nye alfabeter og vænne sig til, at nogle sprog skrives i den gale retning.

Babelstårnet

Da jeg skulle lære hebraisk, det sprog som det meste af Det Gamle Testamente er skrevet på, læste vi også beretningen om Babelstårnet i Første Mosebog 11,1-9, hvor Herren steg ned og "forvirrede" menneskenes sprog, så de pludselig ikke kunne forstå hinanden og måtte opgive at bygge Babelstårnet. Og jeg har taget mig selv i at ønske, at Herren ikke havde gjort det. Så havde jeg sluppet for at bøvle med at skulle lære hebraisk og læse lange afhandlinger på tysk.

Sprogforbistring

Jeg er ikke den første, der har været frusteret over sprogforbistringer. Flere personer op gennem historien har set det som sit kald at finde på et sprog, der skulle være let at lære, så mennesker over alt i verden gnidningsfrit kunne tale sammen. Det er der blandt andet kommet esperanto og volapük ud af, men ikke fred i verden, som opfinderne vist håbede. De indså ikke, at Gud allerede havde givet os mennesker noget, som har meget større værdi end at nedrive sprogbarrieren mellem mennesker.

Hjertesprog

Det skete pinsedag i Jerusalem, hvor sprogforvirringen for en stund blev glemt. Gud sendte Helligånden. Den ikke blot nedrev sprogbarrieren, så apostlene kunne forkynde på mange forskellige sprog, de aldrig før i deres liv havde kendt en stavelse af; den nedrev også sprogbarrieren mellem Gud og mennesker. Helligånden har nemlig ikke bare magt til at sætte et menneske i stand til at tale et fremmed sprog. Han har også magt til at omforme vores sukke og famlende ord til bønner, som Gud forstår. Og ikke bare det: Helligånden former også Guds ord til os på vores hjertesprog, så vi formår at forstå og tro, at Gud er vores Fader.


Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Lagt på nettet 24.05.2007

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også