21.01.2009 12:00 Age: 12 yrs
Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Gaza bløder

Gaza er på verdenskortet i alle medier på grund af konflikten mellem Israel og partiet Hamas, der har ledelsen i Gaza. Det er nok været det mest udbredte emne i nyhedsmedier i den seneste tid. Palæstinenserne i Gazastriben er uden tvivl i en forfærdelig situation. Det kan ingen vist være uenige om. Men et ganske andet spørgsmål er: hvem har skylden for det?

Palæstinas flag

Er Israel den stygge ulv?

Lige nu fremstår Israel som den helt store slyngel: de angriber med en masse militært isenkram og dræber foruden Hamas-krigere også civile: mænd, kvinder og børn. FN-bygninger og -personel er også i skudlinien. Israel prøver på mange måder at undskylde og forklare. De fastholder, at de gør alt hvad de kan for ikke at ramme civile og hjælpeorganisationer. Men i praksis ser det anderledes ud. Før selve angrebene har de længe holdt området isoleret – for at forhindre selvmordsbombere og andre krigshandlinger fra Hamas.

Er Hamas den stygge ulv?

Hamas har som det vigtigste i sit partiprogram at udslette Israel af landkortet. I længere tid har de sendt tusindvis af raketter ind over Israel. Det er således Hamas, der indledet den konflikt, der nu koster palæstinenserne i Gaza så mange ofre. Og mange politiske iagttagere mener, at det sker med fuldt overlæg: Hamas ønsker de store civile tab, så verdensopinionen vender sig mod Israel. Hamas går ikke ind i konflikten med en regulær hær, men bruger raketangreb, selvmordsbombere og krigere skjult mellem civilbefolkningen. Dette gør det rigtig svært for Israel at svare igen uden også at ramme civile.

Er USA den store stygge ulv?

Når de nu så tit støtter Israel, økonomisk og ved at nedlægge veto mod fordømmelser af Israel?

Er de arabiske lande den store stygge ulv?

Når de nu på den ene side anklager Israel for alle dets uhyrligheder overfor det palæstinensiske folk – og på den anden side stort set ikke selv vil hjælpe dem økonomisk (andet end med våben). Nogle iagttagere mener at de arabiske ”brødre” ser en stor interesse i at holde palæstinenserne fattige og frustrerede – for så trives hadet mod Israel bedst.Well, de arabiske lande er slet ikke enige, så billedet er mere nuanceret, men alligevel.

Ingen uskyldige

Alle de ovennævnte ulve har skyld i den forfærdelige situation. Ingen er rene og uskyldige! Hvordan bliver det dog bedre? Dels kan vi støtte ved at sende nødhjælp. Dels kan vi støtte politisk – hvor det er afgørende, at vi ikke kun tager parti for den ene side.

Bibelsk set ser fremtiden ikke lys ud: der har fra gammel tid været ondt blod mellem Guds udvalgte folk, Israel og de folkeslag, der i dag er Muslimske arabere. Så hvordan den konflikt løses, er svær at se.Samtidig siger Bibelen tydeligt, at Israel ofte er ulydige mod Gud. Så vi kan slet ikke gå ud fra at det, Israel gør i dag, er det rigtige.Det er virkelig en vanskelig situation. Hvad gør man i vanskelige situationer? Man beder! Lad os bede for Gaza, for Israel, for freden! 


Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Lagt på nettet 21.01.2009

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også