26.09.2007 12:00 Age: 13 yrs
Asbjørn Asmussen

Skrevet af:
Asbjørn Asmussen

Flid, nøjsomhed og pensionsopsparing

Vi sad nogle stykker og snakkede om penge. Jo flere vi har, des flere vil vi have. Og jo flere vi vil have des mere utilfredse føler vi os. Pengene har en evne til at tage magten fra os og bestemme, hvad vi vælger og mener er rigtigt. Men sådan behøver det ikke at være. Det er ikke nødvendigt at deponere sine fremtidshåb dér hvor vi får størst afkast.

Penge, bon

Foto: Ulrik De Wachter, © Stock.xchg.hu

Kan det betale sig? Er der god økonomi i foretagendet? Giver det et fornuftigt afkast, eller øger det værdien af mine aktiver? Sådan kan en virksomhedsleder være nødt til at tænke, når der skal tages beslutninger. Men er det også den tænkning, vi lader styre vores private husholdning?

Jeg ved jo alligevel intet om, hvornår jeg skal herfra. Og intet om, hvilke store uforudsete udgifter der pludselig kan dukke op. Og hvad nytte har jeg af en god pensionsopsparing, hvis jeg dør af en blodprop som 62 årig? Med andre ord: Det er umuligt at købe sig til en tryghed, som ikke hurtigt kan rives fra mig.

Der er masser af sund fornuft i livsforsikringer og pensionsopsparinger. Jeg er også selv nogenlunde dækket ind her. Der er også masser af sund fornuft i at spørge efter økonomien i de ting, vi har med at gøre. Problemet er bare, at vi så let stirrer os blinde på tallene, på de gevinster som dels - i sidste ende - er ret usikre, og som dels slet ikke giver os den lykke, som vi håbede på.

Velstand er ikke lig velfærd

Spørgsmålet er,m vi har afgjort med os selv, hvad vi dybest set ønsker af vores liv. Om det er velstand eller velfærd, der er vigtigst for os. De to ting er nemlig ikke det samme. Og de følges heller ikke altid ad.

Man kan sidde i sin beskedne lejlighed og være glad for livet, og man kan sidde i sin sydspanske sommerbolig og være led og ked af det hele. Vi ved jo godt, at livslykken ikke kan aflæses på kontoudskriften. Og så lever vi alligevel ofte som om!

Hvad er det dybest set, vi gerne vil? Hvad mener jeg er meningen med mit liv? Er det fx at pleje karrieren og komme herfra med plus på bundlinjen? Er det at realisere mine personlige drømme? Eller er det måske at finde glæden og trygheden i at være dér, hvor der er brug for mig, og hvor jeg kan betyde noget for de mennesker, jeg holder af?

Hvad er i grunden vigtigt for mig? Hvad er det for en rigdom, jeg går efter?

Jesus har et bud:

»Se jer for og vær på vagt over for al griskhed, for et menneskes liv afhænger ikke af, hvad det ejer, selv om det har overflod.« Og han fortalte dem en lignelse: »Der var en rig mand, hvis mark havde givet godt. Han tænkte ved sig selv: Hvad skal jeg gøre? For jeg har ikke plads til min høst. Så sagde han: Sådan vil jeg gøre: Jeg river mine lader ned og bygger nogle, som er større, og dér vil jeg samle alt mit korn og alt mit gods. Og jeg vil sige til mig selv: Så, min ven, du har meget gods liggende, nok til mange år. Slå dig til ro, spis, drik og vær glad! Men Gud sagde til ham: Din tåbe, i nat kræves dit liv af dig. Hvem skal så have alt det, du har samlet? Sådan går det den, der samler sig skatte, men ikke er rig hos Gud.« (Lukas 12, 15-21)


Asbjørn Asmussen

Skrevet af:
Asbjørn Asmussen

Lagt på nettet 26.09.2007

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også