02.01.2008 12:00 Age: 13 yrs

Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Et herrens år

Røgen fra nytårsaften har lagt sig og Danmarks Radios pigekor er for længst færdige med at afsynge "Vær velkommen, Herrens år", sådan som de gør hvert nytår lige efter rådhusklokkerne. Men melodien spøger alligevel i baghovedet, mens man opdager at trædemøllen er den samme og spekulerer på, om det er et herrens år eller Herrens år, vi har sagt goddag til.

Trædemølle

Det er vist en form for ed, når man bruger udtrykket 'herrens' om noget, der er skidt. For eksempel skal man ikke optage det som en kompliment, hvis man får at vide, at man ser herrens ud. Det er ikke det Grundtvig mener, når han byder det nye år velkommen med ordene "Vær velkommen, Herrens år". Men mon ikke det er sådan mange føler det, når det bliver barsk hverdag igen efter juleferie og nytårsløjer? "Endnu et år med arbejdsdage og sygedage, krig og kærlighed samt et herrens bøvl og besvær." Når det kommer til stykket, så er der ikke ret meget, der ændrer sig, blot fordi vi skal vænne os til at skrive 8 i stedet for 7, når der skal kvitteres for et eller andet. Nogle mennesker gør det endda sværere for sig selv at komme glædeligt ind i det nye år, fordi de starter med at stille krav til sig selv om vægttab eller rygestop.

Følelsen kan i al fald godt snige sig ind på mig. For eksempel startede mit arbejdsår med, at jeg sov over mig, som det så ofte er sket i 2007. Så jeg lægger ud med at være sakket bagud allerede før årets første arbejdsdag er slut. Et nyt år, ja, men når fyrværkeriet har lagt sig, så er trædemøllen i grunden den samme.

Et Herrens år

Men Grundtvig har nu fat i det rigtige, når han alligevel byder det nye år velkommen. Et glædeligt nyt år afhænger af, om vi formår at gøre det til Herrens år. Et herrens år bliver det, hvis vi kun ser trædemøllen og de "burder" og byrder, som tynger os. Lægger vi, som Grundtvig, året i Herrens hænder, så bliver det et Herrens år. Det er også nytårsord, når Jesus siger: "Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile" (Matthæusevangeliet 11,28-30).

Jesus inviterer til, at vi afleverer vores byrder hos Ham - til gengæld vil han give os en meget lettere byrde. Den daglige trummerum forsvinder ingen steder hen, men hver dag og hvert år, som Jesus får lov at være Herre over er en dag eller et år i velsignelse.

Derfor: Byd frimodigt det nye år velkommen og forær det så til Herren. Han, som hellere end gerne vil give enhver et glædeligt og gavnligt nytår.


Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Lagt på nettet 02.01.2008

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også