31.05.2006 12:00 Age: 14 yrs

Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Eksamenssnyd

Jeg sidder og bakser med et par eksamensopgaver for tiden. Og det går nogenlunde, som det plejer. En mindre bjergkæde af forsømt opvask, tøjvask og ulæste aviser tårner sig op om ørerne på mig, mens jeg forsvinder mere og mere ind i et inferno af ulæselige noter og urimeligt lange pensumtekster på fremmedsprog, der skal lokkes en mening ud af. En mening, der skal tilegnes og gengives korrekt. For desværre er det ikke nok at have læst hele pensum for at bestå eksamen.

Studere 210

Vi kan sige, hvad vi vil om det danske vejr. Det holder sjældent stik alligevel. Så der er ikke meget fornuft i at sige noget om, hvordan vejret plejer at være i begyndelsen af juni. Til gengæld er der andre ting, der er lige så sikkert som vand i svømmehallen på denne årstid. En af dem er, at unge danskere i tusindvis er ligeglade med vejret. I al fald indtil vi er færdige med eksamen. For er der noget, der kendertegner overgangen mellem forår og sommer i Danmark, så er det eksamenstiden, hvor forberedelserne til festen ved det grønne bord intensiveres med adskillige hundrede procentpoint. Med mindre, selvfølgelig, man hører til den del af det studerende folk, der har indset at eksamen starter, når undervisningen går i gang. Os andre derimod må bare give den fuld skrue, når vi mærker, at nettet snerper sig sammen om os med uafvendelig hast.

Angsten for at dumpe

Enhver, der har taget livtag med en skriftlig eller mundtlig eksamen, ved, at det er en tur igennem alle trin på følelsesregistret. I det ene øjeblik føler jeg mig som verdensmester. Jeg har fod på pensum og er ikke til at skyde igennem hverken fagligt eller følelsesmæssigt. I det andet øjeblik er det i stedet pensum, der har en hæl i nakken på mig. Det store, forkromede overblik virker som en uopnåelig drøm, og jeg forsøger febrilsk at komme i tanke på en god undskyldning for ikke at gå til eksamen alligevel. Eksamenslæsning kan få voksne mænd til at græde og selv de skarpeste knive i skuffen kan blive i tvivl om egen formåen. For eksamen er en alvorlig sag – og det er de færreste af os, der har is nok i maven til at satse på, at vi kan nå at klare skærene i den begrænsede forberedelsestid, som gives til de fleste eksamener.

Et spørgsmål om liv og død

Det er den grundlæggende angst for at styrtdumpe, der holder de fleste af os studerende til ilden og for os til at tvivle på os selv. For selv om det som regel ikke er verdens undergang at dumpe en eksamen, så er det brandærgeligt.

Jeg har heldigvis kun ganske få eksamener tilbage på mit studie og om alt går vel, er der ikke lang tid til, at jeg kan holde op med at bekymre mig om eksamen. Og dog. Når studerende med større eller mindre alvor taler om eksamen som dommedag, så er enhver jordisk eksamen alligevel det rene fjolleri og pjatværk i forhold til den dommedag, hvor hver eneste af os – forberedte eller ej – skal stå ansigt til ansigt med sin Skaber. Det er den, vi kan læse om i Matthæusevangeliet 25,31-46. Det er til at få koldsved over, at Jesus vil stå der foran os alle sammen på sin trone – og smide nogle af os i Helvedes ild! Og der findes ikke de noter, der er gode nok til, at jeg kan snakke mig fra en dumpekarakter på den dag.

Men den gode nyhed er, at det slet ikke behøver afhænge af min egen præstation, hvordan det skal gå mig til den store, afsluttende eksamen. For Gud har allerede ladet Jesus Kristus bestå – han opfyldte de krav, jeg aldrig selv kan opfylde. Derfor skal Han være censor ved eksamen, og selv om det strider mod al sund fornuft og virker som eksamenssnyd, så er Han villig til at indlevere sit eget perfekte eksamensbevis i mit navn, så jeg slipper for at få bedømmelsen: fordømt! Men hvis jeg insisterer på, at fæste lid til min egen formåen og lade mit eget resultat gælde, så kan jeg have vished om at dumpe med et brag. Det er ikke eksamenssnyd at stole på, at Jesus har bestået for mig – det er at snyde sig selv at lade være!


Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Lagt på nettet 31.05.2006

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også