04.05.2010 12:00 Age: 11 yrs
Asbjørn Asmussen

Skrevet af:
Asbjørn Asmussen

4. maj forever

Det er efterhånden kun dem over 70, der har noget minde om afslutningen på 2. verdenskrig. En krig som i det store og hele ikke ødelagde ret meget for danskerne. Og hvis afslutning vi heller ikke havde den store andel i. Men som alligevel fik en afgørende betydning for vores syn på verden og på os selv.

Stearinlys

Hjemme hos os sætter vi lys i vinduet 4. maj om aftenen. Ikke fordi vi husker noget om krigen, men fordi vi tror at 4. maj skal minde os om noget vigtigt: at hvert eneste menneske er unikt og værdifuldt og fortjener vores fulde respekt.

4. maj var dagen hvor den nazistiske krigsmaskine endeligt bøjede sig for de allieredes pres og hvor ideen om overmennesket og om det totalitære utopia blev knust i faldet. Det nazistiske menneskesyn var en syg blanding af racelære og ekstrem nationalisme, hvor nogle mennesker havde en ekstraordinær ret til at udfolde sig på bekostning af andre.

Fjender

Menneskehedens historie er desværre fuld af den slags ideer og selv i det kommunistiske østeuropa praktiserede man en variant af disse ideer helt frem til 1989, hvor jerntæppet faldt og europas befolkninger blev genforenet.

Egentlig ikke så underligt, når vi i Bibelen læser hvad det er synden - fjendskabet imod Gud - gør ved mennesker. Synden nedbryder grundlæggende vores menneskelighed og gør os til fjender overfor hinanden. Det gælder både i de små private relationer og på de store politiske arenaer.

Derfor skal 4. maj fejres som en frihedsdag og minde os om, at alle forsøg på at fratage mennesker deres gudsskabte frihed og værdighed er af det onde. 4. maj skal mindes os om, at alle vores medmennesker - uanset tro, farve og oprindelse - fortjener samme respekt og anderkendelse, som vi selv ønsker. Og 4. maj skal minde os om vores pligt til at kæmpe for menneskers frihed - ikke blot den sociale og politiske frihed, men især den åndelige frihed.

D-dag

4. maj i Danmark er en ganske lille milepæl i den store universelle kamp mellem det gode og det onde. I den kamp hvor den afgørende milepæl er påskedag, Guds D-dag, hvor Jesus Kristus brød igennem Satans linjer og gav ham dødsstødet. Dagen hvor håbet om hele menneskehedens store endegyldige 4. maj blev tændt.

Det er store ord på en tirsdag i maj, ja, men kan mindre gøre det?


Asbjørn Asmussen

Skrevet af:
Asbjørn Asmussen

Lagt på nettet 04.05.2010

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også