22.07.2009 12:00 Alder: 11 yrs

Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Måne og sol

I mandags, 20. juli 2009, var det 40 år siden, Neil Armstrong tog et stort spring for menneskeheden, da han som det første menneske satte fod på månen. I dag, 22. juli, stjæler månen også opmærksomheden i Nepal, hvor den dækker for solen, så der er total solformørkelse.

Solformørkelse

Både månelandinger og solformørkelser hører til sjældenhederne. Men både måne og sol har indflydelse på vores dagligdag. Uden solens varme og lys kunne vi ikke overleve, og månen har indflydelse på vores måde at udregne årets gang ligesom det primært er dens tiltrækningskraft, der forårsager tidevand. Og så må vi ikke glemme, at sol og måne gør, at vi ikke famler rundt i bælgmørke. Men uden de øvrige himmellegemner, stjernene, havde vi nok i øvrigt ikke været i stand til at finde rundt alligevel.

En del af skaberværket

I nogle kulturer har man både haft sol- og måneguder, nogle steder har man endda direkte tilbedt solskiven som en gud, og der har været - og er stadig - knyttet en del overtro til måne, sol og stjerner.

I Bibelens skabelsesberetning skaber Gud de to store lys på himmelhvælvingen - et stort og et mindre - så de kan tjene som tegen til at udregne tidspunkter og lyse både om dagen og om natten. Og sådan skal vi se på måne, sol og stjerner: Som en del af skaberværket, der har en praktisk funktion. De er ikke guddommelige eller mystiske - og de har ingen indflydelse på menneskets skæbne. 

Læs også: Er astrologi forkert?


Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Lagt på nettet 22.07.2009

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også