10.09.2013 12:00 Alder: 9 yrs

Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Dum, grim og værdifuld

En nordmand gemte i årtier et maleri af Van Gogh på loftet, fordi det bare var et falskneri. Troede han. Men nu er alle med forstand på det enige om, at det er ægte. Så nu er det kommet fra det mørke loftrums glemthed og frem i lyset på fint museum i Amsterdam i selskab med andre fine værker

Iriser i vase

For de fleste af os almindelige mennesker kan det være svært at forstå, at et maleri kan koste så svimlende summer, som et ægte maleri af Van Gogh gør. Maleriet Iriser, som illustrerer denne artikel, blev for eksempel solgt for knap 54 millioner amerikanske dollars i 1987, hvorimod en plakat med nøjagtig det samme motiv kan erhverves for nogle få hundrede kroner på nettet. For hvad er egentlig forskellen?

Mesterens mærke

Forskellen er, at det ægte Van Gogh-maleri bærer præg af mesteren selv. Hans penselstrøg, hans blanding af farver, hans personlige stil. Det unikke kan ikke gengives i en reproduktion eller i en forfalskning. Men når maleriet bærer mesterens eget mærke, så er det uendelig værdifuldt.

Sådan er det også med os mennesker. Vores værdi - hver eneste en af os - er svimlende. For vi er alle produkter fra Mesterens egen hånd. Unikke, ægte og uendeligt kostbare. David siger i en salme, at vi er "skabt kun lidt ringere end Gud" (Salme 8,6). Alverdens vaskeægte Van Gogh-, Gaugain- og Cézanne-malerier kan ikke måle sig med et menneskes værdi.

Uendelig værdi

Når man ser på Van Goghs skæve streger, så kan man måske godt undre sig lidt over, hvorfor det er noget særligt. Det er ikke alle hans malerier, der er lige dekorative - de fleste er faktisk mere berømte end de er kønne. Men det er ikke udseendet, det kommer an på. Vi har uendelig værdi, selv om vi føler os dumme og grimme - fordi Guds kærlighed til hver enkelt af os er uendelig.


Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Lagt på nettet 10.09.2013

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også