19.05.2010 12:00 Alder: 12 yrs

Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Den tavse pinse

Stands en dansker på gaden og spørg ham om, hvorfor vi fejrer jul og påske. De fleste vil have i det mindste en eller anden form for bud på, hvad de to højtider går ud på. Spørg ham om pinsen, og der er stor sandsynlighed for, at han vil være blank. Han vil sikkert ikke kunne tilbyde andre oplysninger, end at pinsen er noget med en lang weekend og en sol, der ter sig.

Pinsesolen

De fleste danskere forbinder pinsen med en dansende morgensol. Foto: ©iStockphoto.com/IakovKalinin

For år tilbage var det fremme i nyhederne, at vi danskere ikke aner, hvorfor vi fejrer pinse. Reaktionen kunne aflæses omgående i JesusNet.dks statistik: Rigtig mange kunne ikke have den uvidenhed siddende på sig og brugte Google til at finde ind på vores tema om pinse. Fedt! 

En fornemmelse

Jeg tror imidlertid ikke, at situationen har ændret sig ret meget. Pinse er stadig noget underligt noget, der i de flestes begrebsverden er endnu en i rækken af fridage, der er et sikkert tegn på, at det lider mod sommeren. Dybest set ved vi stadig ikke, hvad det der med pinse går ud på. Jeg har ikke noget statistisk grundlag eller nogle undersøgelser at bygge min formodning på, så det er ikke mere end en fornemmelse.

Den uhøflige pinse

En af grundene til den fornemmelse er, at jeg finder det påfaldende, at de fleste danskere er omhyggelige med at få ønsket glædelig jul og god påske selv til vildfremmede, sådan som almindelig høflighed nu kræver det. Men hvornår er du sidst blev ønsket "god pinse" af en, du ikke kendte? Jeg kan ikke huske, at det er sket. I kirken, jo. Men ikke i de dagligdags situationer, hvor man ville forvente et "god påske" eller "god jul" i stedet for et "god weekend".

Sig "god pinse"

Pinsen er den tavse højtid. Vi taler ikke om pinsen; vi har ingen pinsetraditioner. Og det er nok også derfor, vi ikke ønsker hinanden god pinse. Ironisk nok markeredes den første pinse af, at Helligånden fyldte disciplene så de snakkede og talte så stærkt, som de aldrig havde gjort det før. Jeg håber, at danskere vil være med til at lave om på det. Ønsk din nabo, kassedamen og telefonsælgeren god pinse - hvis den trend kan sprede sig, så er der måske en chance for, at vi begynder at tale mere om pinsen; begynder at forstå den...

God pinse!


Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Lagt på nettet 19.05.2010

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også