15.02.2007 12:00 Alder: 14 yrs

Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Den største kærlighed

TEMAValentinsdag fejrer kærligheden mellem mand og kvinde i pink og rødt og roser og hjerter i en strid uendelighed. Og den kærlighed er god at fejre - men det, den historiske Sankt Valentin gjorde, afspejler en kærlighed, som er meget større.

Valentinshjerte

Valentinshjerte

Der skal nok være en blomsterbinder eller en restauratør eller to-tre stykker, som tager det med ro i morgen. For både for blomsterhandlere og restaurationsbranchen er Valentinsdag en af årets allertravleste. Alle vil forkæle sig selv og den, de holder af med god mad, blomster og hverdagsromantik. Men hvem var Valentin egentlig?

Historien

Der findes flere bud på, hvem der egentlig har lagt navn til traditionen. Ikke overraskende er det mest sandsynlige bud en helgen. Der findes flere helgener med navnet Valentin eller Valentinus. De fleste regner dog med, at det må være Valentinus af Rom, der i kejser Claudius den Andens regeringsted hjalp kristne med at flygte under kristenforfølgelserne. Valentin blev taget og fik valget mellem enten at afsværge kristendommen eller blive et hoved kortere. Valentin nægtede at benægte sin tro og led martyrdøden ved halshugning den 14. februar omkring 269 e.Kr. Meget romantisk, ikke?

Omkring år 498 gjorde pave Gelasius den 14. februar til Valentins Dag. Muligvis var grunden, at han ville "kristne" nogle hedenske forårsfester, der lå omkring det tidspunkt og netop var præget af idéer om kærlighed af både romantisk og medmenneskelig art. Grunden til at dagen og navnet er blevet kædet sammen med elskendes kærlighed skyldes muligvis én af de historier, som går om Valentins gøren og laden i fængslet. En af historierne siger, at han blev meget tæt knyttet til fangevogterens blinde datter, som han på mirakuløs vis gav synet igen. Og at han inden, han blev hentet af sine bødler, efterlod hende et afskedsbrev. En gestus, der senere har fået en romantisk tolkning. En anden historie fortæller, at han viede romerske soldater, der ellers havde kejserligt forbud mod at gifte sig.

Lodtrækning

Der er noget, der tyder på, at skikken med at have en "valentine" går langt tilbage - og at man ofte har fået sin valentine ved lodtrækning. En skik som allerede kendtes ved én af de forårsfester, som Gelasius prøvede at kristne. Ofte har manden været forpligtet til at give kvinden en gave; men det har mere været en leg uden ret mange romantiske undertoner. Den voldsomme fokuseren på erotisk kærlighed mellem mand og kvinde er af nyere dato - og en anelse overdrevet, hvis man skulle komme til at spørge efter min personlig mening. Der er bestemt intet forkert i at to, som elsker hinanden, fejrer kærligheden mellem dem - eller bruger dagen som en anledning til at give romantikken en saltvandsindsprøjtning.

Den største kærlighed

Men. Det Valentin gjorde afspejler en kærlighed, der er meget større end erotisk kærlighed. En kærlighed, som al anden kærlighed mellem mennesker udspringer af; som al kærlighed mellem mennesker opretholdes af. Valentin gav afkald på sit liv, fordi han elskede Jesus. En kærlighed som kun var mulig, fordi Jesus elskede Valentin først. "Større kærlighed har ingen end den at sætte sit liv til for sine venner," siger Jesus til disciplene i Johannesevangeliet 15,13. Den kærlighed, som blev vist hver enkelt af os - også de, som føler sig uelskede, uønskede og tilovers på Valentinsdag - er total. Ubegrænset og ubetinget. Man kan føle sig forpligtet til at give sin Valentine en gave; men Jesu kærlighed kræver intet af os andet end at vi rækker hænderne frem og tager imod. Se dét er en kærlighed, der er værd at fejre. Hver dag.


Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Lagt på nettet 15.02.2007

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også