21.01.2004 12:00 Alder: 17 yrs
Forfatterprofil

Angrebet af angst

Vi kan ikke fortrænge det faktum, at uanset, hvor dygtigt og ansvarligt vi formår at leve, så kan vi ikke styre og kontrollere os ud af farer og risici, død og sygdom, katastrofer og ulykker. Jeg tror, vi alle har været i situationer, hvor angsten sniger sig ind på os. Der findes også dem, der nærmest dyrker angsten, og opsøger de tanker og scenarier, hvor de kommer til kort i afmagten.

Angst 60px

Foto: Stuart Anthony, https://www.flickr.com/photos/stuant63/2255781557

I nat kom jeg ind på et hotelværelse, hvor jeg helst skulle sove hurtigt, hvis det skulle blive til noget, der kunne kaldes for en nats søvn. Jeg tændte for TV'et mens jeg børstede tænder, og så var det sket. Det var en gribende dokumentarfilm - troede jeg, og jeg fik ikke slukket, da jeg krøb under dynen.

Fantasi og mareridt

Det handlede om en aggressiv kopper-epidemi, der meget skræmmende starter med et enkelt tilfælde i New York, og efter få dage har bredt sig over hele verden med en meget høj dødelighedsprocent. Der var personlige beretninger, officielle udtalelser, myndigheders beslutninger og facts omkring epidemien, der bliver til et rigtig mareridt.

Filmen fremstår som en dokumentarfilm lavet 2 år efter og afslører, hvordan man allerede efter få dage får identificeret kopper-viruset og kan konkludere, at det stammer fra nogle kendte biologiske våben-laboratorier. Det står altså klart, at det drejer sig om et terror-angreb.

Selvom der var tale om ren fiktion og drama, så bygger filmen på vores angst og sårbarhed. Vi kan ikke fortrænge det faktum, at uanset hvor dygtigt og ansvarligt vi formår at leve, så kan vi ikke styre og kontrollere os ud af farer og risici, død og sygdom, katastrofer og ulykker. Jeg tror, vi alle har været i situationer, hvor angsten sniger sig ind på os. Der findes også dem, der nærmest dyrker angsten og opsøger de tanker og scenarier, hvor de kommer til kort i afmagt overfor naturkatastrofer, sygdom, krig, kriminalitet, vold og.... ja remsen er lang, for det der giver føde til angsten.

Børnene lærer mig noget

Børn leder mig ofte til selverkendelse. Mit liv bliver tit sat i perspektiv gennem oplevelser med børnene. Vores søn på 9 år har ofte svært ved at sove, han kommer til at ligge og tænke på det, han er bange for eller ked af. Så sidder jeg ved ham og snakker ham ind i positive tanker og prøver at starte gode drømme. Nogle gange ved at snakke om noget godt vi har lavet, eller noget vi glæder os til.

Andre gange laver vi fantasifortællinger, han selv deltager i, og som han skal prøve at drømme videre på. Men det er helt klart for mig, at selvom jeg måske kan hjælpe ham til at glide ind i en god søvn, så er der følelser, jeg ikke kan tage fra ham. Der er reaktioner, som ikke skal ignoreres, men snakkes igennem - mange gange - og de forsvinder ikke med lidt "putte-psykologi".

Det gælder os alle. Vi kan have brug for at lægge tanker og bekymringer fra os, fordi der er noget andet, der kræver os, eller fordi vi f.eks. har brug for at sove. Vi kan være nødt til at fylde os med positive tanker og ikke "fodre" vores angst. Men vi kan ikke bare ignorere følelserne eller angsten og tro, at de så forsvinder.

Jesus lærer mig noget

Jesus lærer os også noget om det. Han siger: "Kom til mig, alle I som er trætte og tyngede af byrder, og jeg vil give jer hvile." Hvad har vi brug for, når vi er trætte, og vi synes, noget er tungt at bære på? Vi har brug for at slappe af, at finde hvile. Vi har ikke brug for at høre: Det er ikke noget. Alle andre har det ligesådan. Du overdriver osv.

Jesus ved, hvad vi trænger til. Hvile. Er vi angste, ved han også, hvad vi har brug for. Det ved vi måske ikke altid selv. Et andet sted i Bibelen står der: "Alle ting samvirker til gode for dem, der elsker Gud". Det er en tillid, Gud kan give os til livet, selv der hvor vi ikke forstår, hvor sorgen, smerten eller angsten tager os hen.

Den tillid kan føre os ind i tryghed, og det er det total modsatte af alt det, der kan få angsten til at angribe os. Tillid bygges op gennem fællesskab - så det er værd at tygge lidt på, hvordan vi opnår tillid til Gud.


Forfatterprofil

Lagt på nettet 21.01.2004

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også