25.07.2019 14:37 Alder: 5 yrs
Kategori: jn-svar

Skrevet af:
Steen Frøjk Søvndal

Hvornår er der tale om bagtalelse?

Jeg har tænkt på, hvornår det er bagtalelse. Hvis man fx fortæller om noget dumt en anden person har gjort. Har man så bagtalt, eller er det først, når man selv fortæller sin mening om personen (hvis den er dårlig). Og er det synd at kalde en person en idiot?”

Svar:

Kære spørger

Det er et vigtigt og meget hverdagsrelevant spørgsmål, du stiller. Bagtalelse er en fristelse for os alle, fordi vi gerne vil viderebringe historier om andre, og det er ikke nødvendigvis ondt. Desuden hælder vi af natur pga. synden til at fremhæve os selv og nedgøre andre, og så bliver det en af de mange synder, vi igen og igen må bekende for Gud og få tilgivelse for.

Bagtalelse er i mange kristne sammenhænge blevet en ”tilladt” synd, som vi ikke påtaler, men tværtimod tager del i – til skade for mange mennesker og det kristne fællesskab. Derfor er det godt at få klarhed over, hvad bagtalelse er.

Selv om Bibelen klart advarer mod bagtalelse, skal du ikke forvente en facitliste, men mere nogle principper for, hvordan det er godt at tale om og til hinanden. Der er også forskel på, hvordan man siger ting til hinanden, og om det fx er sagt i sjov eller med ironi.

Engang læste jeg en god huskeregel omkring bagtalelse. Inden du fortæller noget om et andet menneske, så stil dig selv tre spørgsmål:

  1. Er det, du vil fortælle, sandt? Det 8. af de 10 bud er dedikeret til dette: Du må ikke vidne falsk mod din næste. Det er altid godt at tænke over, om jeg fortæller sandheden eller viderebringer løse rygter. Og om jeg smører på eller trækker fra, så historien kommer til at blive bedre, mere spændende eller udstiller den anden person mere.
  2. Er det, du vil fortælle, vigtigt? Selv om det er sandt, er det ikke nødvendigvis vigtigt at fortælle videre. Hjælper dine informationer til at blive klogere på en sag?
  3. Er det, du vil fortælle, kærligt? Paulus’ ord fra Rom 13,8: ”Vær ingen noget andet skyldig end at elske hinanden”, gælder også her.

 

En anden god fremgangsmåde er at forestille dig personen, du fortæller om, sidde over for dig. Vi taler tit om at kunne ”se hinanden i øjnene”, og det kan man, hvis man har forestillet sig den anden siddende overfor. Vil jeg kunne se den anden i øjnene og fortælle det samme?

I Bibelen har vi som nævnt ikke noget klart svar på, hvilke ord vi kan og ikke kan sige til andre mennesker – heldigvis da! Jesus taler i Matthæusevangeliet kapitel 5, vers 22, om ordene ”Raka” og ”Tåbe”, som ligner ”idiot”. Jeg mener derfor også, at de ovenstående principper vil give dig konkret hjælp til, hvad du skal sige til og om andre mennesker.


Skrevet af:
Steen Frøjk Søvndal

Lagt på nettet 25.07.2019

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også