12.05.2005 12:00 Alder: 19 yrs
Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Hvad skal jeg gøre ved min vrede?

Jeg er blevet opdraget til at tro på, at man skal vende den anden kind til, som Jesus skriver i Biblen. Men jeg synes nogle gange det er svært. Forleden dag cyklede jeg forbi et busstoppested, da jeg så en mand som var ved at genere nogle teenagepiger. Jeg stoppede straks, for at se hvad problemet var, men det løste dog hurtigt sig selv ved at pigerne gik. Der kunne det hele være sluttet. Men da jeg cyklede væk, råbte han imidlertid nogle grimme ting efter mig, og så var det nærmest som om den Onde tog fat i mig. Selvom jeg blot kunne ignorere det, vendte jeg alligevel om og tog konfrontationen med ham bøllen. Heldigvis kom der en god ven forbi i samme øjeblik og forhindrede, at der skete mere. Alligevel har jeg dårlig samvittighed indeni! I virkeligheden er jeg en meget følsom person, og her på det sidste har jeg også følt mig meget såret, pga. en pige jeg er forelsket i. Og så tror jeg, at jeg hælder frustrationerne udover en person, som vel dybest set fortjener det, men som man alligevel som kristen bør vende den anden kind til. Jeg vil så gerne vende den anden kind til, som Jesus siger, men det er bare så svært når man føler sin ære krænket. Så er det som om, der kommer et dyr op i mig, og jeg bare har lyst til at skade den som har fornærmet mig. Hvad skal jeg gøre? Hvordan undgår jeg, at den onde tager fat i mig, og får mig til at gøre sådan nogle dumme ting? Generelt er jeg som sagt en meget fredelig og rolig ung dreng. Jeg håber I kan hjælpe!

Svar:

Vrede er ikke forkert

Vrede er i sig selv noget, Gud har skabt os med. Vrede kan bruges på en god måde – f.eks. til at give os mod og styrke til at gribe ind overfor uretfærdigheden. Sådan brugte både Jesus og Paulus den. Men vrede kan naturligvis også forvrænges af synden i os og bruges på en forkert måde. Og det ser ud til at du mest oplever det sidste: du bruger din vrede på en forkert måde.

Bibelen om vrede

Bliv blot vrede, men synd ikke. Lad ikke solen gå ned over jeres vrede, og giv ikke plads for Djævelen (Efeserbrevet kapitel 4 vers 26f). Dette vers siger mange væsentlige ting om vreden:

1: det er OK at blive vred (bliv blot vrede).

2: men vreden skal ikke bruges på en syndig måde (men synd ikke).

3: man skal få gjort op med sin vrede, så den ikke bare ligger og syder (lad ikke solen gå ned over jeres vrede = få det gjort op inden solnedgang).

4: hvis vreden bliver brugt forkert, kan det give plads for Djævelen (og giv ikke plads for Djævelen).

I den situation, du beskrev, har det muligvis været OK at gribe ind for at hjælpe pigerne (men de klarede det jo egentlig selv – måske skulle du have ventet og set, hvad der skete, før du greb ind?). Men da du så bagefter er på vej væk, er det klart, at du bare skulle have kørt videre – som du også selv siger det.

Det er meget tænkeligt, at det er dine frustrationer, der får dig til at tænde af. Og nu var der en ”lynafleder” som du kunne lade din vrede gå ud over, og samtidig egentlig forsvare det lidt med, at han jo havde fortjent det. Det er – som du selv skriver – naturligvis forkert.

Kaldet til kærlighed

Vi skal ”vende den anden kind til”, som du selv fremhæver. Ikke forstået sådan at vi bruger det som en fej undskyldning for ikke at hjælpe andre. Hvis andre virkelig udsættes for noget slemt, har vi kristne pligt til at prøve at hjælpe. Først og fremmest ved at bruge munden og prøve at tale folk til fornuft – ikke ved at tæve dem til fornuft.

Men når vi selv oplever ubehageligheder – hvad så? Vi har lov at gøre opmærksom på, at det er uretfærdigt og forkert – sådan som f.eks. Paulus gjorde det i Apostlenes Gerninger kapitel 23 vers 3. Men ellers er vi befriet fra at skulle slå igen. Naturligvis må vi melde det til politiet, hvis der er indbrud i huset – Gud vil at der skal være lov og orden i et samfund, og det må vi bidrage til. Men der, hvor det drejer sig om andre ting, er vi kaldet til i kærlighed at finde os i det ubehagelige uden at svarer igen eller slå igen. Vi skal i stedet bede for den, der udsætter os for dette.

Vi får kraft hos Jesus

Men hvordan får vi kraft til dette? For det er virkelig svært. Især for de af os, der i vores personlighed har megen stolthed eller megen hidsighed – eller begge dele.

Først og fremmest skal vi hente kraft hos Jesus:

Du får her et længere stykke fra Hebræerbrevet, hvor der skrives til kristne, der forfølges for deres tros skyld:

Så lad da også os, som har så stor en sky af vidner omkring os, frigøre os for enhver byrde og for synden, som så let omklamrer os, og holde ud i det løb, der ligger foran os, idet vi ser hen til Jesus, troens banebryder og fuldender, som for den glædes skyld, der ventede ham, udholdt korset uden at ænse dets skam og nu sidder på højre side af Guds trone. Hold jer ham for øje, som fandt sig i en sådan modstand fra syndere, for at I ikke skal blive trætte og miste modet.

Endnu har I ikke stridt så hårdt i jeres kamp mod synden, at det har kostet blod, og I har glemt den formaning, der lyder til jer som sønner:

Min søn, foragt ikke Herrens opdragelse,

mist ikke modet, når du irettesættes af ham;

for Herren tugter den, han elsker,

han straffer hver søn, han holder af.

For jeres opdragelses skyld skal I holde ud; Gud behandler jer som sønner. For hvor er den søn, som ikke tugtes af sin far? 


(Hebræerbrevet kapitel 12): Her ser vi, at vi må se på Jesus: han udholdt forfærdelige og ydmygende ting – og bad samtidig for sine bødler! Vi må be' til Jesus om kraft og kærlighed.

Samtidig kan vi se, at Gud er så genial, at han kan bruge den slags ubehagelige ting til noget godt: han kan opdrage os gennem dem: lære os mere kærlighed og ydmyghed!

Så: se på Jesus!

Tal om det

Dernæst et konkret råd: Find en at snakke med! En moden kristen, der kan hjælpe dig med alle dine følelser. Det er så godt at få dem sagt til et andet menneske – igen og igen. Godt at få fortalt om de svære situationer, for derved bliver du rustet til at klare dem bedre næste gang. Sammen kan I så snakke om de praktiske ting, du måske kan bruge: at aflede tankerne ved at tælle til 42, når du mærker vreden bruse op i dig, eller hvad det nu kan være.

Guds velsignelse med din vækst på dette område!


Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Lagt på nettet 12.05.2005

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også