02.09.2000 12:00 Age: 24 yrs
Category: Kirken, Bibelen, udv-påske

Skrevet af:
Jens Henrik Jakobsen

Hvorfor ændrer påsken dato?

Hvorfor ændrer påsken sin dato? Jeg mener at have fået at vide at det har noget med månen at gøre og et bestemt antal dage, hvorfor det kun kan være indenfor en måned påsken flytter sig. Men blev Jesus ikke korsfæstet/genopstod på en eksakt dag, som er et fast tidspunkt. For ellers burde julen vel egentlig også flytte sig? 

Svar:

Tidspunktet for påsken er fastlagt således, at påskedag falder på den første søndag efter den første fuldmåne efter forårsjævndøgn. Forårsjævndøgn er den 23. marts. Tidspunktet for påsken varierer altså efter hvornår der er fuldmåne i ugerne efter denne dato. Dermed kan påsken variere indenfor ca. en måneds interval. Jeg tror, at datoen for påskedag i år (d. 23. april) er en af de seneste dage, som påsken kan falde på.

Vi kender ikke den eksakte dag

Faktisk ved man ikke præcis, hvilken dato Jesus døde og opstod fra graven. Vi ved, at det var i forbindelse med jødernes påske. Den jødiske påske ligger omkring den 15. i måneden nisan. Denne måned svarer cirka til vores april. Men da den jødiske kalender ikke er identisk med vores, kan vi ikke beregne præcist hvornår påsken faldt i det år, hvor Jesus døde. Man ved jo forøvrigt heller ikke præcist hvilket år Jesus døde. Derfor har man altså valgt at gøre tidspunktet for påskefejringen variabel.

Man ved heller ikke hvornår på året Jesus blev født. Men her har man altså valgt at fejre denne begivenhed på den samme dato hvert år. Oprindelig var det en hedensk solhvervsfest, der blev omdannet til den kristne julefest. Tidspunktet for fejringen af disse store begivenheder er altså fastlagt af mennesker på et givet tidspunkt i historien og kan ikke begrundes direkte ud fra bibelen. Man kunne have fastlagt disse tidspunkter anderledes. Men det er jo heller ikke tidspunktet der er afgørende. Det afgørende er indholdet af begivenhederne.


Skrevet af:
Jens Henrik Jakobsen

Lagt på nettet 02.09.2000

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også