28.12.2016 14:34 Age: 7 yrs

Lysets fest

Vi har fejret jul i Danmark, allerede før danskerne blev kristne. I mange andre kulturer har de også længe fejret, at lyset kommer. Er kristendommen så bare en efteraber, eller har det hængt sammen siden tidernes morgen?

Solskin gennem sky

Foto: PxHere

Det allerførste, Gud skabte i sit skaberværk, var lyset (1. Mosebog 1,3). Selvom det er en ret praktisk bivirkning, så tror jeg ikke, at han skabte lyset først, for at vi ikke skal gå og rende ind i ting og sager. Det ville være mærkeligt, hvis det stod allerøverst på hans to-do-liste. Jeg tror i stedet, at han startede med lyset, fordi det fortæller noget om ham selv. Lyset giver os en chance for at kunne fatte bare lidt af, hvem han er.

Dagene er lige nu næsten så korte, som de kan blive i løbet af et år, men snart vender det, og solen bringer et budskab om håb igen. Og det er et håb, vi er nødt til at have. Hvis ikke lyset kommer igen til foråret, så er der ikke meget, vi kan gøre ved det; men vi er afhængige af, at vores håb opfyldes, for uden solen kan vi ikke overleve.

Så er der også det ved lyset, at det får mørket til at trække sig. Du kan ikke mørke lyset væk, men du kan lyse mørket væk. Lyset vil altid fordrive mørket. Der er noget mægtigt og kraftfuldt over lyset.

Et tegn til at fastsætte festtider

Gud har altså skabt noget, der bringer håb og liv. Noget som vi er afhængige af, men bliver nødt til at satse på. Noget mægtigt og kraftfuldt. Og det har han, fordi det er et billede på, hvem han er. Derfor er det heller ikke underligt, at man længe har tilbedt solen. Gud har skabt dén og lyset for at fortælle os om, hvem han er, så selvfølgelig bliver vi draget af det.

I 1. Mosebog kapitel 1 beskrives det, at solen, månen og alle stjernerne er sat på himlen til at fastsætte festtider, dage og år. Det er nok derfor, at der også blev fejret jul i Danmark, inden danskerne blev kristne. Vikingerne havde tradition for at holde midvinterfester for at fejre, at dagene blev længere. Det er ikke vikingernes idé, men Guds. Det kan godt ske, at Gud stillede lidt spørgsmålstegn ved vikingernes måde at tolke og fejre lyset på, men det er ikke mærkeligt, at de festede for, at solen fik mere tid på himmelen.

Så når vi fejrer jul, har Gud sat hele solsystemet i spil for at minde os om, at Jesus kommer igen. Lige så sikkert som vi tør håbe på, at lyset kommer igen til foråret, lige så sikkert er håbet om, at Jesus kommer igen. Derfor tør vi godt fejre det på forhånd.

Skrevet af:

Cecilie Sønderby Christensen


Lagt på nettet 28.12.2016

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også