14.02.2006 12:00 Alder: 13 yrs

Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Is og sne

Normalt er det dårligt nyt, når man åbner for tv-apparatet, og der kun er sne på skærmen - men hvert fjerde år i februar vil vi se sne. At den danske indsats i vinterolympiadens historie er en fodnote i det store billede, betyder ikke, at vi ikke interesserer os for vintersport. De mest aktive af os kan endda ikke nøjes med at se sne i tv, men tager netop nu i vinterferien selv ned, hvor det sner for at stå på ski og drikke varm kakao.

Ski 100

Ski 210

I disse dage løber den 20. udgave af De Olympiske Vinterlege af stablen i Torino under stor mediebevågenhed. Danmark har af gode grunde aldrig domineret denne sportsbegivenhed, der er et sand overflødighedshorn af sne, is og mere sne. Det er vel heller ikke tilfældigt at arrangørerne har valgt at navngive maskotterne henholdsvis Is og Sne.

Den bedrageriske sne

Sne og is er noget, man skal have respekt for, uanset hvor atletisk man er, og hvor velkalibreret motorik man er i besiddelse af. Det er ikke ret meget, der skal til, før man risikerer at miste fodfæstet. Transmissionen fra vinter-ol viser, at disciplinen styrtløb hurtigt kan blive alt for bogstavelig. Et hundredelssekunds uopmærksomhed er nok til at få selv den mest rutinerede skiløber til at styrte, bedst som han føler, at han har fuld kontrol over skiene. Heldigvis går det sjældent så galt, men det kan i værste fald koste livet.

Skiløbere kender godt risikoen. De ved, at sneen er forræderisk, når det begiver sig ud på pisten i kampen for at nå målet og sætter alt ind på at vinde guld. Faren er størst, hvis man ikke ved, den er der. Det er af samme grund, at radio og tv bringer advarsler, når der er risiko for glat føre.

Mist ikke fodfæstet

Jeg er ærlig talt ikke så meget for tanken om at få spændt ski under fødderne. Men Paulus opfordrer i 1 Korintherbrev 9,24-25 også os til at sætte alt ind, så vi fuldfører løbet og vinder en evig sejrskrans. Han taler heldigvis ikke om, at vi skal stille op i speedskating eller styrtløb for at vinde guldmedaljer. Målet, som Paulus taler om, er derimod en evighed i fælleskab med Gud; løbet, det er vores jordiske liv.

Det er ikke et løb uden forhindringer – og ligesom for vintersportsudøvere, så må vi passe på. For banen er glat. Det er derfor heller ikke uden grund, at apostlen Peter i slutningen af sit andet brev advarer os om, at der findes mennesker, der vil forsøge at få os til flytte fokus fra løbet ved at friste os med deres egne vildfarelser og afvisning af den levende Gud. Nøjagtig som skiløberen må vi i vores stræben efter at komme sikkert i mål på Herrens dag passe på ikke at være uopmærksomme, så vi mister fodfæstet og styrter.


Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også