28.12.2005 12:00 Alder: 13 yrs

Skrevet af:
Signe Madsen

I må tro på, hvad I vil

I må tro på hvad I vil - på kærlighed og held i spil indtil - I får stillet jeres træsko - blot I ved guder kigger ned, vi følger med. Sådan synger Valhals guder i TV2's julekalender. Men er det sådan det hænger sammen med troen? Næ.

Valhal 100

Valhal 210

Årets familiejulekalender på TV2 er lige slut. Siden 1. december har hele familien Danmark kunnet følge med i Jonas og Sofies eventyr hos guderne i Valhal. Som sædvanlig er julekalenderen fyldt med sang og musik og det var omkvædet i en af sangene, der fangede min opmærksomhed en dag midt i december. Det er hele flokken af gamle guder, der i bedste ”landsholdet har indspillet en slagsang til slutrunden”-stil, står skulder ved skulder og synger:

”I må tro på, hvad I vil på kærlighed og held i spil, indtil I får stillet jeres træsko blot I ved guder kigger ned, vi følger med”

Vi må tro på, hvad vi vil – men det er ikke ligegyldigt, hvad vi tror på! Det er budskabet i sangen. Et budskab, der står i skarp kontrast til den relativisme, der ellers præger en stor del af samfundet i dag. Den gængse holdning synes ofte at være, at vi hver især kan tro eller lade være, som det nu passer os, for det gør alligevel ingen forskel, hvad – eller måske især hvem – man tror på. Men sådan hænger tingene ikke sammen…

Biblen taler meget klart om, at det absolut IKKE er ligegyldigt, hvem man tror på. I det måske mest kendte vers i hele bogen står der: ”For således elskede Gud verden, at han gav sin enbårne søn, for at enhver, som tror på ham, ikke skal fortabes, men have evigt liv” (Johannesevangeliet kp. 3, vers 16)

Det er ikke bare enhver, som tror på et eller andet, der får evigt liv. Det er enhver, som tror på ham, på Guds søn, på Jesus. Det er et budskab, som skærer i ørerne på relativismen, for pludselig kan det enkelte menneske ikke bare vælge den religion, som umiddelbart passer bedst til vedkommende, virker mest tiltrækkende eller ligger lige for. Eller rettere sagt: det kan man godt – men det er ikke ligegyldigt! Det har afgørende betydning, hvem man tror på, hvem man bygger sit liv på.

For nylig blev jeg spurgt, hvorfor jeg blev ved med at tro på kristendommen, når det kan være så svært at være kristen. Det måtte da være lettere at lade være, mente spørgeren, og det er måske også rigtigt nok. Men for mig at se handler det ikke om, hvad der er lettest, men hvad der er sandt. For når det ikke er ligegyldigt, hvem man tror på, bliver det nødvendigt at finde det, der er sandt.

Og kristendommen er sand, det er jeg sikker på, at den er. Jesus selv gør krav på at være sandheden – i bestemt ental – og der er et solidt grundlag for at tage ham på ordet.

Så ja, vi må tro på hvad vi vil, som guderne i julekalenderen synger det. Men vi skal være opmærksomme på, at det ikke er ligegyldigt, hvad eller hvem vi tror på.


Skrevet af:
Signe Madsen

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også