08.02.2012 12:00 Alder: 12 yrs
Asbjørn Asmussen

Skrevet af:
Asbjørn Asmussen

Sand videnskab lovpriser Gud

Er der uoverenstemmelse mellem videnskaben og Bibelen, så er det enten videnskabens resultater, som ikke er sikre eller også er det bibeltolkningen som er gal.

Videnskab

unsplash.com/@hansreniers

Det var den danske præst og videnskabsmand Steno, som sagde sådan for 350 år siden. Med dette mente han, at eftersom Gud er sand og videnskab per definition også er sand, så kan det aldrig være nogen modsætning mellem de to.

Op igennem historien har der været talt meget om modsætningen mellem Bibelen og videnskaben ud fra den opfattelse, at videnskaben handler om sikre resultater af gedigen forskning, mens Bibelen blot er et sammenkog af religiøse forestillinger. Men tror vi på, at Gud virkelig er verdens skaber og at Bibelen virkelig er Guds ord til mennesker, så er den opfattelse forkert. Så må Bibelen nødvendigvis tale sandt om alting. Og den må nødvendigvis være i overensstemmelse med sand videnskab. Hvorfor lever så den misforståelse i bedste velgående, at Bibelen og videnskaben er to uforenelige størrelser? Jeg tror, at både Bibelens og videnskabens forkæmpere begge har deres del af skylden.

Vanetænkning

Mange kristne har haft - og har stadig - en tendens til at lægge mere vægt på traditioner og vanetænkning end på at undersøge hvad Bibelen rent faktisk siger og ikke siger. Dertil kommer at megen kristen tro er blandet godt sammen med alm. folkereligiøsitet og derfor ikke nødvendigvis er særlig bibelsk.

Det samme gælder megen videnskab. Videnskabsfolk er også mennesker som kan forfalde til vanetænkning i stedet for at tage udgangspunkt i hvad vi rent faktisk har sikker viden om.

Sund kritik

Steno (eller Niels Stensen, som var hans danske navn) var en meget from og alvorligt troende kristen. Og ikke desto mindre var han én af grundlæggerne af den moderne videnskab, som bygger på sund fornuft og praktisk erfaring. Han var en af dem som både satte spørgsmålstegn ved den traditionelle bibeltolkning og ved den gængse videnskab. Begge dele var på hans tid fuld af vrøvl og spekulationer. Og det oplever vi også i dag. Både når kristne med Bibelen i hånden vil påstå, at jorden kun er 6000 år gammel. Og når videnskabsfolk vil påstå, at alt liv har udviklet sig fra en simpel forhistorisk mikroorganisme. Der kan selvfølgelig argumenteres for begge tanker, men det er og bliver spekulationer, som hverken vores sunde fornuft, konkrete videnskabelige undersøgelser eller Bibelen taler klart om.

Moderne ateistiske videnskabsmænd tror, at de kan dræbe al religion ved at fremme videnskaben. Men al erfaring og sund fornuft viser, at det kun kan lade sig gøre, hvis vi fejltolker både Bibelen og videnskaben. 


Asbjørn Asmussen

Skrevet af:
Asbjørn Asmussen

Lagt på nettet 08.02.2012

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også