18.06.2008 12:00 Alder: 10 yrs

Skrevet af:
Niels Sørensen

Gud og fodbold

FOKUS: Bolden triller, det syder af stemning på tilskuerlægterne og selv om der ikke er dansk deltagelse i dette års europamesterskab i fodbold, så sidder mange fodboldglade danskere alligevel klinet til skærmen for at følge med. Men hvad har Gud og fodbold med hinanden at gøre? Helt ærligt, ingenting! Men alligevel kan fodboldspillet fortælle os noget vigtigt om kristendom.

Euro 2008

Målet

MålBåde fodbold og kristendom drejer sig i sidste ende om at ramme målet. Du kender situationen … Thomas Gravesen modtager et langt udkast fra Thomas Sørensen. Med en af sine præcise afleveringer i dybden finder han Martin Jørgensen. Med et kraftigt ryk og et par smarte finter sættes modstanderens wingbacks af. Han går selv … og få sekunder senere sender han et bragende skud mod målet. Tilskuerne rejser sig i spænding og er klar til at eksplodere i ét stort jubelbrøl ... Men bolden rammer stolpen, og der går et dybt suk gennem Parken. Ååh … det var synd!

Ordet »synd« betyder faktisk »at ramme ved siden af målet«. Og hvem har ikke prøvet det? Selv professionelle topspillere kikser af og til.

Bibelen siger, at alle mennesker har syndet – dvs. har forfejlet målet med deres liv. Guds mål med vort liv er nemlig, at vi skal leve i fuldkommen kærlighed til vore medmennesker og Gud selv. Det formår ingen af os, hverken i tanke, ord eller handling. Vi rammer ikke engang stolpen, vi skyder langt ved siden af!

Dommeren

DommerSelv om spillerne kender fodboldreglerne, har jeg endnu aldrig set en seriøs kamp uden en dommer. Dommeren er øverste autoritet og hans fløjte må alle bøje sig for. Det drejer sig nemlig ikke blot om at score, men også om at overholde reglerne.

Bibelen siger, at Gud er dommer over alle mennesker. Alle skal stå til regnskab for ham. I betragtning af, at intet er skjult for Gud, er det en ubehagelig tanke, at han er 100% retfærdig og ubestikkelig. Gud følger vort liv nøje, og intet undgår hans opmærksomhed. Derfor kan han også dømme retfærdigt.

Alle har syndet, læste vi før. På trods af utallige henstillinger og gule kort kan vi hverken ramme målet eller præstere rent spil. Hverken når det gælder om at elske Gud eller vore medmennesker. Gud må derfor retfærdigvis give os det røde kort. Straffen er evig karantæne – fortabelse uden del i det evige liv.

Kampen

KampenI fodbold er der forskel på spillerne. Nogle spillere betyder noget ganske særligt for holdet. De tager ansvar og opmuntrer de unge spillere, ja, de bærer næsten kampen på deres skuldre.

Jesus har uden tvivl aldrig ejet et par fodboldstøvler. Alligevel var han hovedpersonen i en kamp, hvis betydning langt overgår både EM og VM. Selv om han som det eneste menneske nogensinde opfyldte Guds mål med et liv i fuldkommen kærlighed, blev der spændt ben for ham. Modstanderne hånede ham og spottede ham, uden at han forfejlede målet! Selv da de til sidst korsfæstede ham, bad han for sine fjender.

Bibelen fortæller os, at Jesus døde for vore synder. Straffen for vort forfejlede liv blev båret af Jesus. Vi kunne ikke klare 100% fair play – han gjorde det for os. Vi forfejlede målet – han nåede det for os. Vi blev idømt karantæne og bortvisning – han tog straffen for os. Han vandt uden vores hjælp, og han gjorde det for os.

Sejren er vor

Sådan lyder det fra tilskuerpladserne, når der er scoret. I grunden er det lidt underligt. Ingen af tilskuerne har så meget som rørt bolden. Ja, en stor del af os ville ikke være i stand til at løbe banen igennem uden sidestik. Alligevel jubler vi ganske ufortjent: Sejren er vor! Selv om det er spillerne på banen, der har æren, så oplever vi alligevel, at en hel nation får del i deres fortjeneste.

 

Faktisk minder det utrolig meget om det at være kristen. Ganske ufortjent får man del i en sejr, som er en andens fortjeneste. Jesus vandt tilgivelsen for os ved at påtage sig vores synd og egoisme. På korset vandt han tilgivelse og evigt liv til ethvert menneske.

Men Jesus ønsker ikke bare, at du skal være tilskuer. Han ønsker derimod, at du skal tilhøre ham. Jesus siger: »Den, der tror og bliver døbt, skal frelses; men den, der ikke tror, skal dømmes« (Markusevangeliet 16,16).

En dansker er en, der på tilskuerbænken eller foran TV får del i sejren og jubler: Sejren er vor. En kristen er en, der ufortjent har taget imod tilgivelsen og Jesu sejr over døden, og som derfor jubler: Sejren er vor… vi er på vej mod himmelen.


Skrevet af:
Niels Sørensen

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også