30.11.2005 12:00 Alder: 14 yrs

Narnia og Bibelen

"Løven, heksen og garderobe- skabet" er først og fremmest et fantastisk eventyr om det forunderlige land, Narnia. Men ligesom mange andre eventyr, så gemmer også fortællingen om Narnia en anden og endnu større fortælling, nemlig Bibelens historie om Jesus, der kom til jorden for at befri alle mennesker fra den ondes herredømme.

Narnia Lucy og garderobeskabet 210

Lucy finder garderobeskabet

Narnia Edmund og heksen 210

Edmund sammen med den hvide heks, Jadis

Jeg vil her nævne nogle af de paralleller til Bibelen, som vi finder i "Løven, heksen og garderobeskabet":

Aslan - frelseren

Løven Aslan er et billede på Jesus. Han er søn af "kejseren hinsides havet" og har været med til at skabe Narnia for længe, længe siden. Nu vender han tilbage for at tage kampen op imod heksen Jadis. Og han gør det på en måde, som minder rigtig meget om Jesu død og opstandelse i Jerusalem for 2000 år siden. Aslan dør for Edmunds (menneskers) skyld og genopstår derefter for at kæmpe den sidste kamp sammen med Narnias beboere.

Den onde Jadis

Den hvide heks, som det ene øjeblik lokker med søde sager og det næste øjeblik dræber og forstener sine fjender, ligner Bibelens Satan. Satan kaldes også modstanderen og bedrageren, og det er ham som kæmper imod både Gud og mennesker. I Narnia er der en lov, som siger, at den hvide heks har ret til at herske over alle forrædere. Dvs. alle som på et eller andet tidspunkt har svigtet sine venner. På samme måde taler Bibelen om, at vi alle er syndere.

Edmund - den faldne

Edmund bliver tidligt lokket og fortryllet af heksens slik, som ikke mætter, men bare skaber ny sult. Det gør ham til en forræder overfor sine søskende. Derfor bliver han også urolig og utryg, når han hører om Aslan. Og samtidig er han bange for Jadis. Edmund er et billede på en synder og vi har alle sammen en Edmund i os. Men vi kan også alle sammen opleve det som Edmund oplever, nemlig at blive tilgivet og sat fri.

Julemanden

Som en slags budbringer om Aslans komme, møder børnene Julemanden. Han leder tankerne hen på Bibelens Johannes Døber, som var den, der skulle bane vejen for Jesus. Samtidig forbinder vi Julemanden med fejringen af Jesu fødsel og på den måde minder han også om Bibelens beretning om Jesus, der fødes som et menneske på jorden.

Mange andre paralleller

Der er mange andre personer og begivenheder i Narnia-fortællingen, som naturligt får os til at tænke på Bibelens budskab. Fx Aslan, der ånder på de forstenede figurer. Narnias gamle profetier, som bliver opfyldt af Aslan. Stenbordet og ofringen, som minder om korsfæstelsen på Golgata. Pigernes møde med Aslan efter opstandelsen. Osv.

Narnia-fortælligen forklarer os simpelt hen det kristne budskab på en ny og anderledes måde.


Lagt på nettet 30.11.2005

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også