02.08.2005 12:00 Alder: 13 yrs
Benna Asmussen Hørlück

Skrevet af:
Benna Asmussen Hørlück

Forbilleder frem for fjendebilleder

Fokus: BT skrev i denne uge om Indre Missionske ekstremisters tyranniske adfærd, med tvangsægteskaber, unge i jernlænker og psykisk pres med trusler om djævelen selv. Ja, man skal høre meget før ørerne falder af, men man skal forhåbentlig høre endnu mere før man mister forstand og sund fornuft. Men BTs fjendebillede minder mig faktisk om mit forbillede!

avis_100

avis_210

BT forsøgte i denne uge at skabe opmærksomhed med nogle opsigtsvækkende artikler om Indre Mission. Ja, egentlig var det ikke om Indre Mission, men sandsynligvis om en trist familiekonflikt mellem datter og forældre om kærestevalg og livsform, tro og traditioner, men da familien hører til i Indre Mission er det for fristende for journalisten, så i stedet for at få et indblik i pigens situation, giver journalisten fuld skrue og tegner et fordummende fjendebillede af et miljø, der efter artiklen at dømme er helt uacceptabelt og ikke bør tolereres i vores samfund.

Fordumsfyldt kliché

Jeg ved heller ikke om artiklerne vækker opsigt, for det er en beskrivelse, der blot smører lidt ekstra på en i forvejen fordomsfyldt kliché om Indre Mission og helt der ude på kanten, at ingen rigtig kan tage det alvorligt. Men ordene er ellers alvorlige nok, når de beskriver livsvilkår som sekterisk – tyrannisk – liv i jernlænker - tvangsægteskaber – trusler om djævel og ødelæggelse - gruppepres – udstødelse af familien – troende ekstremister – m.m. og journalisten har endda fået en ægte psykolog og en såkaldt religionsekspert til at give det faktuelle pondus. Puh ja, man skal høre meget før ørerne falder af. Men man skal forhåbentlig høre endnu mere før man mister forstand og sund fornuft.

Etiske målsætninger på mode

Mine børn går med de nye populære armbånd, der skal signalere værdier og standpunkt. Det er nemlig sejt, at sende signaler og markerer, at man tager standpunkt og viser ansvar – også selv om man kun er 8 år. Vi har lige været i England på ferie, og der blev vi alle vegne mødt af de hvide bånd, hvor der står “Make powerty history”. (Gør fattigdom til fortid) I forvejen har vores børn bånd, hvorpå der står WWJD. Det er sådan lidt indforstået, men det er alligevel et signal, der forståes af flere og flere. Det står for: What Would Jesus Do? (Hvad ville Jesus gøre? )

Man fortæller dermed andre, at ens målsætning er at have Jesus som forbillede, og spørge ham til råds i livet. Vi kan lære mange ting om Jesu sindelag ved at læse i Det Nye Testamente, men WWJD er en spørgende sætning, for et kristent trosliv er ikke et liv efter et dikteret skema. Det er et liv, hvor vi må bruge vores forstand og vores sunde fornuft til at handle i kærlighed overfor andre mennesker, præcis som vi har set Jesus gøre.

Forbilleder fremfor fjendebilleder

Jeg er ikke i tvivl om, at vi måske nok roder rundt i det, laver fejl og svigter hinanden, men det forbillede vi har i Jesus, det er med til at skabe et fællesskab, hvor mennesker kan føle sig elsket, og få lov til at være den de er. Der, hvor jeg bliver mødt med kærlighed, kan jeg være mig selv. Gang på gang mødte han folk der var udstødt og fordømt af samfundet. Han mødte dem med kærlighed, og det satte dem fri. De turde folde sig ud. Så den sande tro er i stedet for et være et liv i jernlænker, som BT beskriver det, en vej til ægte livsudfoldelse. Jeg kan kun tage artiklerne fra BT som en ekstra opfordring, så WWJD ikke kun er et signal på et armbånd, men er noget der kan mærkes blandt de mennesker jeg omgåes – at Jesus er mit forbillede. Denne artikel sender jeg til BT – som en opfordring til at male forbilleder frem for fjendebilleder.


Benna Asmussen Hørlück

Skrevet af:
Benna Asmussen Hørlück

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også