06.04.2005 12:00 Alder: 13 yrs

Skrevet af:
JesusNet.dk

Det omvendte eventyr

Eventyret om den grimme ælling handler vel lidt om HC Andersen selv. Ham vi lige har fejret 200 års fødselsdag for. Men hvad nu hvis vi vender eventyret på hovedet? Kunne det så minde om ham vi har fejret 2000 års fødselsdag for? Een hvis liv begyndte som en smuk svane, men siden endte som en udstødt og foragtet. Og dog ...

Ælling 100

Ælling 210

"Der var saa dejligt udenfor; det var Forår! Bladene var saa smaat ved at blive grønne, Fuglene kvidrede muntre toner, og en lille Dreng var netop kommet til Verden. Hans navn var Hans Christian Andersen ..."

Vi har for nylig fejret hans 200 års fødselsdag. Verdenskendt for sine eventyr er han en der nok altid vil blive husket.

Det siges, at han så sig selv i flere af disse eventyr. At nogle af dem overført omhandler ham selv og de gode og dårlige ting, der fyldte hans hoved og prægede hans liv.

Eventyret om Den grimme Ælling, der begynder sit liv i den helt forkerte rede og derfor bliver foragtet, udstødt og nedgjort. Livet igennem oplever han modgang, føler sig forkert og er led og ked af det hele. Fordi han er smuk indeni - men grim udenpå. Da han så en dag bliver voksen, viser han sig til sin egen og andres overraskelse at være en smuk svane - den dejligste af alle dejlige fugle. Livet ender lykkeligt for den grimme ælling. Det kan meget vel være, at H.C. Andersen så sig selv afspejlet i eventyret.

Vender man situationen i eventyret om, kommer jeg til at tænke på en anden person. Det er ikke mange år siden, vi fejrede hans 2000 års fødselsdag. Hans liv er historien om den smukkeste svane - den dejligste af alle dejlige fugle, der blev født til jorden. Dette sted, kan roligt siges, var den forkerte rede for ham, og der kom en dag, hvor han blev foragtet, udstødt og nedgjort - behandlet som den grimmeste ælling af alle. For mange rundt om ham så det ud som om, at han endte sit liv ulykkeligt. Dræbt!

Herefter tager eventyret dog en drejning, der afviger fra H.C. Andersens. Den smukke svane genopstår nemlig, smukkere end nogensinde - og finder tilbage til en rede, der er ham værdig. Dette omvendte Den grimme Ælling-eventyr kommer uhyggeligt tæt på, når man hører hvordan det var for den person, det afspejler: Jesus, Guds søn, der blev født til jorden og som voksen lod sig pine og dræbe, hvorpå han efter 3 dage opstod igen, var nemlig ikke uheldigvis fejlplaceret, som den grimme ælling var. Han valgte at "fejlplacere" sig selv, for en masse andres skyld. Til min egen og måske også andres overraskelse -

"... han blev gennemboret for vore overtrædelser og knust for vore synder. Han blev straffet. for at vi kunne få fred ..." (Esajas bog 53,5)


Skrevet af:
JesusNet.dk

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også