15.11.2004 12:00 Alder: 14 yrs
Asbjørn Asmussen

Skrevet af:
Asbjørn Asmussen

Højrekristne

Begrebet "højrekristne" ser ud til for alvor at være ved at bide sig fast i vores sprog. Og det ser ud til, at det er lidt synonymt med "kristne fundamentalister", som også er et forholdsvist nyt begreb. Jeg ville nok ikke tænke så meget over det, hvis ikke det var fordi, at jeg åbenbart er en af dem!

Ku Klux Klan 100

Ku Klux Klan 210

Forfatteren Egon Clausen mener, at der er ca. 200.000 "højrekristne" i Danmark og at de er kendetegnet ved at være imod darwinisme, homoseksualitet, islam, feminisme og ikke mindst socialisme. Han mener også at en stor del af fx Indre Mission hører til denne fundamentalistiske højrefløj blandt kristne.

Egon Clausen har lavet feltstudier i en lille by i Texas, og i forbindelse med det nyligt overståede præsidentvalg i USA, har vi tilmed fået at vide, at "det kristne højre" er dem som støtter Bush, som går ind for private våben, er imod abort og vil have landet styret af De 10 Bud alene.

Ja, selv i EU-toppen stikker de deres hoveder frem i skikkelse af en italiensk katolik, som tror at homoseksualitet er synd.

Det er køn flok at være sat i bås med.

Men er det sandt? Er det sådan den kirkelige geografi ser ud? Findes der virkelig 200.000 af slags middelalderlige, smårabiate og ortodokse romantikere her i lille Danmark? Måske, men personligt kender jeg ikke nogen i min indremissionske omgangskreds som kan klemmes ind i den bås.

Når vi sætter den slags etiketter på hinanden, så er det for det meste udtryk for uvidenhed og manglende ønske om dialog. Det er et forsøg på at holde sig andre mennesker på afstand og på at få bekræftet sine egne små forskruede vrangforestllinger.

Det er det samme, der sker, når småkriminelle islamister på Nørrebro mener at alle danskere er luderkarle og racister. Når nogle kristne grupper tror, at alle dem, der ikke går i kirke sikkert også er skattesvindlere og har rod i ægteskabet. Når bibeltroende kristne bliver regnet for "skabsterrorister". Eller når man bliver beskyldt for at være intolerant, snævertsynet og ukærlig fordi man tror at Gud har skabt os til sex mellem én mand og én kvinde. Eller når man ser spøgelser.

Det er uvidenhed og ignorance. Det er hus forbi og det fastholder os blot i de fordomme som afholder os fra en sund og konstruktiv dialog og som forhindrer os i at gøre verden til et bedre sted at leve.


Asbjørn Asmussen

Skrevet af:
Asbjørn Asmussen

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også