26.04.2004 12:00 Alder: 14 yrs
Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Ønske-tolkning

To situationer fra jeg var 19 år: Den ene: jeg er ude at sælge lodsedler. Hader det. Står foran en dør. Ringer på. Ingen svarer. ”Her er nok ingen hjemme” tænker jeg lynhurtigt og løber videre. Den anden: jeg er henne ved en ven. Vi skal sammen til fest. Jeg ringer på. Ingen svarer. Jeg ringer igen – han må da være hjemme! Går om til den anden dør og prøver at banke på den. Hvad var forskellen? Jeg oplevede samme ting: at ringe på, uden at nogen åbner døren.

dørklokke

dørklokke_stor

Lodsedler og fest

To situationer fra jeg var 19 år:

Den ene: jeg er ude at sælge lodsedler. Hader det. Står foran en dør. Ringer på. Ingen svarer. ”Her er nok ingen hjemme” tænker jeg lynhurtigt og løber videre.

Den anden: jeg er henne ved en ven. Vi skal sammen til fest. Jeg ringer på. Ingen svarer. Jeg ringer igen – han må da være hjemme! Går om til den anden dør og prøver at banke på den.

Hvad var forskellen? Jeg oplevede samme ting: at ringe på, uden at nogen åbner døren. Men i det ene tilfælde ønskede jeg sådan, at der ingen var hjemme. Så jeg tolkede situationen i den retning. Men hos vennen ønskede jeg brændende, at han var hjemme. Så dér tolkede jeg signalet anderledes: han er hjemme, men kan nok ikke høre denne klokke, fordi han har skruet for højt op for anlægget, eller…

Kort sagt: vi tolker meget tit ud fra det, vi gerne vil have skal være sandheden! Det kalder jeg ”Ønske-tolkning”.

Kan man stole på F.E.?

For tiden er der meget fremme i medierne om F.E.s informationer omkring Irak og om regeringens tolkning af disse informationer. Mon nogen har lavet ”Ønske-tolkning” på oplysningerne? (Eller mon andre har lavet ”Ønske-tolkning” på regeringens handlinger?). Hvis det skulle være tilfældet, er det godt på vej mod en katastrofe! Det er jo ikke en lodseddel eller en fest, der står på spil, men mange menneskers liv!

Ønske-tolkning

Nogen mener, at opstandelsesberetningerne i Bibelen er ”Ønske-tolkning.” At disciplene sådan ønskede at Jesus skulle opstå, at de tolkede begivenhederne i den retning. Selv om en mere nøgtern og ærlig tolkning kun kunne nå frem til at Jesus var død som en sild – og blev ved med at være det.

Pudsigt er det dog, at disciplene ikke virker som nogen, der er ved at ”Ønske-tolke”. Dels virker det som om deres ønske om at Jesus skulle opstå, faktisk var afgået ved døden. De virker som mennesker, der har set nederlaget og skuffelsen i øjnene. Og da de stilles overfor kendsgerninger (f.eks. den opstandne Jesus selv, med naglemærker, sin egen stemme og det hele ) der burde tolkes som opstandelse – så nægter flere af dem at tro på det og resten er rigtig lang tid om at fatte det!

Medier og manipulation

Mine elever på højskolen, hvor jeg arbejdede, deltog en gang i en tv-udsendelse. Da de så den blev de rasende: manipulation og fordrejelse af sandheden! Kort tid efter så de en meget kritisk udsendelse om Jehovas Vidner. Og bagefter sagde de: ”Ja, det var nok det, vi tænkte! Jehovas Vidner er virkelig forfærdelige!”. Ups! Her stolede de blindt på det samme medie, der kort forinden havde vist sig at være så usandfærdigt! Hvorfor? Dels fordi de ikke vidste så meget om emnet og derfor ikke kunne kontrollere det. Og dels fordi udsendelsen bekræftede deres fordomme – altså støttede deres ”Ønske-tolkning”.

Morale

Stol aldrig blindt på medierne eller F.E. eller regeringen – eller oppositionen for den sags skyld. Men stol bare med åbne øjne på opstandelsesberetningerne i Bibelen!


Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også