12.08.2003 12:00 Alder: 15 yrs
Benna Asmussen Hørlück

Skrevet af:
Benna Asmussen Hørlück

Se mig!

Flere og flere stiller sig op i køen, når medierne lokker med tilbud om berømmelse. Det handler ikke om at få anerkendelse for et mesterværk eller beundring for en bestemt præstation. Tilsyneladende handler det blot om at blive set.

fokus-semig60.gif

fokus-semig150.gif

Vi har alle behov for at blive set, værdsat og elsket. Det skal man ikke have speciel stor psykologisk indsigt for at bekræfte.

Men behovet for at være kendt - vinde berømmelse og blive set af de mange, hvor kommer det fra? Der er flere og flere der stiller sig op i køen, når medierne lokker med tilbud om berømmelse. Det handler ikke om at få anerkendelse for et mesterværk eller beundring for en bestemt præstation. Tilsyneladende handler det blot om at blive set, og det ønsker man så brændende at man frivilligt lader sit parfold udsætte for fristelselser og utroskabens mulighed i tv-showet Temptation Island (Fristelsens ø) eller deler sit toiletbesøg og badevaner med alle der vil kigge med i Big Brother eller hvis du er dreng og over 16 år kan du stille op i Danmarks nye Boy-band og dele dine teenage glæder, - sorger og fejltagelser med hele nationen. Forleden i Jyllandsposten spurgte journalist Christian Thyge-Petersen psykolog Jens Hansen om hvorfor folk lader sig drage af alle disse muligheder for at blive kendt, og han svarede:

Identitet

"Behovet for at blive berømt er enormt, fordi det er så stærkt identitetsgivende i en tid, da vi har brug for identit. Behovet bliver større fordi de menneskelige relationer er blevet mere overfladiske. Du får ikke længere automatisk din identitet gennem din familie eller din omgangskreds, du skal selv skabe den, og hvordan gør du det? Måske ved at præstere noget, men genvejen er der ved at blive berømt. Vi eksisterer ved, at andre kender os".

Men vi har også her i sommervarmen set at berømmelsen kan skade ens vurdering af hvem man selv er og hvad man kan tillade sig. I miniput-Danmark kan man bogstavelig talt blive et kendt ansigt fra dag til dag, og det kan være svært at holde hovedet koldt, når alle ens stjernedrømme pludselig bliver virkelighed og det, der ellers hører fantasi og eventyr til, det bliver pludselig en del af ens liv. Så kan ens naturlige dømmekraft blive sat helt ud af funktion. Det var nogle af de forklaringer der kom på Jons (vores unge ven fra Popstars) voldelige og aggressive udfald, som han nu får en retsag ud af. Det at blive set og være kendt kan tippe og pludselig blive til en identitetskrise.

Du bli'r set

I Bibelen fortælles der om én der blev set, og det ændrede hans liv. Zakæus, den lille upopulære tolder, der kravlede op i et morbærfigentræ, for at få et glimt af Jesus, som kom gennem byen.

Zakæus ville bare gerne se Jesus. Han råber ikke ad ham for at få opmærksomhed. Det hører vi ellers andre gøre. Nej han sidder der bare for at se. Og pludselig standser Jesus op, da han skal til at passere træet - Jesus kigger op og ser Zakæus. Jeg kan næsten mærke det gip der er gået igennem Zakæus. Han blev set!

Jeg ved ikke om du har mærket det gip nogensinde, som Zakæus må have følt, men det kan du opnå ved at læse i Bibelen. Der kan du opdage, at du er set af Gud - han har øje for dig - han elsker dig - han sætter dit liv højt - han giver dig identitet. Du skal ikke engang påberåbe dig hans opmærksomhed eller leve op til et bestemt fromhedsideal for at blive værdsat. Du bliver set!


Benna Asmussen Hørlück

Skrevet af:
Benna Asmussen Hørlück

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også