30.06.2003 12:00 Alder: 15 yrs

Skrevet af:
Henrik Hoffmann-Hansen

Tal ordentligt!!!

Børn på 13 år taler råt og hæsligt. De kalder hinanden for "bøsserøv", "luder", "smatso" og - tro det eller ej! - det, der er værre. Voksne pædagoger vil imidlertid ikke finde sig i det mere og vil derfor prøve at få de unge til at tale pænere.

fokus-sprog60.gif

fokus-sprog150.gif

Advarsel nr. 1: Denne artikel indeholder en lang række ord, som kristne normalt hverken vil sige eller skrive (heller ikke jeg), men det har været nødvendigt for at trække nogle helt bestemte pointer frem.

Advarsel nr. 2: Denne artikel indeholder en løftet, moraliserende, farisæisk, politisk ukorrekt og bedrevidende pegefinger. Så ved I det.

Børn på 13 år taler råt og hæsligt. De kalder hinanden for ”bøsserøv”, ”luder”, ”smatso” og - tro det eller ej! - det, der er værre. Voksne pædagoger vil imidlertid ikke finde sig i det mere og vil derfor prøve at få de unge til at tale pænere.

Respekt for det! Man må håbe, det lykkes, men kommer umiddelbart til at tænke på Jesu lignelse om ”en blind, der skal lede en blind” – de falder begge i grøften. For det er jo ikke kun børn og unge, der taler grimt. Bandeord og latrinære ord vælter også ofte ud af munden på deres forældre. Hvordan skal det overhovedet være troværdigt for en teenager, hvis han bliver belært af sin storbandende far om at ”tale ordentligt”?

Hvor kommer det så fra, det vulgære, sex-fikserede, voldsfyldte og gudsbespottende sprog? Fra TV? Film? Musik? Reklamer? USA? Ja, ja, ja, ja, ja, men ikke kun derfra. Dybest set kommer det fra Guds modstander, Djævelen, (som næppe er en rød mand med horn i panden og trefork i hånden). Han er derimod den personlige og onde åndsmagt, som siden Adams tid konstant har ødelagt menneskers liv – og bliver ved med at gøre det.

Han bruger sproget som redskab til at nedbryde menneskers værdi og respekt over for hinanden og over for Gud.

”Respekt!” siger man som ovenfor, når man vil rose nogen, men i virkeligheden er respekten væk. Autoriteten er væk. Ingen må sige, at noget er rigtigt eller forkert, det må enhver afgøre med sig selv og sin egen navle. Det er også derfor, det bliver så uhyggeligt svært at få et bedre sprog ind i skolegården og i klasseværelserne. Børns respekt for forældre og lærere forsvandt jo for mange år siden.

De unge siger selv, at de grimme ord selvfølgelig ikke skal forstås bogstaveligt. Det samme har i mange år været brugt som undskyldning for de mere almindelige bandeord. Det er dem, hvor man påkalder Gud, eller beder Satan, Djævelen, Helvede eller kræften om at æde sig for at understrege en eller anden ligegyldighed.

Ord er ikke ligegyldige. De påvirker os og styrer os. Jeg er sikker på, at der er en sammenhæng mellem danskernes banden og svovlen gennem mange generationer og kristendommens svage stilling her i landet.

Det er interessant, at man i for eksempel USA i langt højere grad har anvendt latrinære og seksuelle ukvemsord som fuck og shit, mens Guds og Djævelens navne sjældnere inddrages. Det er formentlig udtryk for, at amerikanere generelt tager troen på Gud og hans modstander alvorligere, end de fleste danskere gør. Som antydet i indledningen ser det dog ud til, at unge herhjemme efterhånden har taget de amerikanske bandeord til sig, sikkert inspireret af film og musik. I nogle tilfælde bliver ordene fordanskede, hvad de absolut ikke bliver kønnere af.

Mit gæt er, at det ikke betyder, at de ”gammeldags”, religiøse bandeord forsvinder ud af sproget, men at det tværtimod nu skal forpestes fra begge sider af Atlanten. Derfor held og lykke til de forældre og pædagoger, som nu efter 30 års ligegyldighed igen vil til at opdrage børn, blandt andet til at tale ordentligt. Men pas bare på, I ikke får en smatso i hovedet, når I begynder på det!


Skrevet af:
Henrik Hoffmann-Hansen

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også