12.05.2003 12:00 Alder: 15 yrs
Benna Asmussen Hørlück

Skrevet af:
Benna Asmussen Hørlück

Sars og trafik

- om at lægge en handlingsplan.
Hvordan ville du mon reagere, hvis der der i dagens avis som overskrift stod: "Sars i Danmark - 4 døde i weekenden."? Overskriften findes ikke i dagen avis. I stedet kunne der have stået en anden overskrift: "Weekend-trafikken i Danmark - 4 døde."

fokus-sars60.gif

fokus-sars150.gif

- om at lægge en handlingsplan.

Hvordan ville du mon reagere, hvis der der i dagens avis som overskrift stod: "Sars i Danmark - 4 døde i weekenden."? Ja, taget i betragtning hvilken opmærksomhed udviklingen i Kina og Hong Kong har fået herhjemme, så ville vi vel nærmest gå i panik alle sammen. Mon vi overhovedet turde gå ud og handle? Mon skolerne ville være lukket? Det er et tankeeksperiment, ikke for at nedgøre alvoren i Sars, men for at sætte min egen hverdag i perspektiv.

Overskriften findes ikke i dagen avis. I stedet kunne der have stået en anden overskrift: "Weekend- trafikken i Danmark - 4 døde." Det gjorde der heller ikke, men det ville have været sandt, for jeg har netop læst dagens avis og de små notitser under "Indland", formuleret uden dramatik, blot fakta, og jeg tænkte: Er det virkelig rigtigt? Ingen større opmærksomhed, bare sådan? Nå, ja, for risikoen i trafikken har vi jo valgt at leve med. Ulykken rammer vilkårligt og uden varsel, og det nytter ikke noget at lade det dominere ens hverdag. Alligevel får jeg den der "her og nu" reaktion: sådan kan vi da ikke tænke.

Jeg går ind på nettet, tjekker tallene under trafiksikkerhed. Sidste registreret måned var marts: 597 mennesker kom til skade i trafikken og 25 døde - på én måned. Påvirker det overhovedet den måde jeg lever på? Både mand og børn bevægede sig ud i trafikken i morges uden jeg skænkede denne risiko en tanke.

Familiefest truet

I det perspektiv har fokus på Sars taget overhånd. Nu har du måske allerede vænnet dig til overskrifterne om udviklingen i Sars, men i vores familie er det høj-aktuelt, da vi skal have familiefest i denne måned, og der kommer gæster fra Hong Kong. Hvordan handler vi så fornuftigt og ansvarligt i denne situation? Vi har ringet til seruminstituttet, risikoen vurderes til at være meget lille og næsten tænkt, når alle forholdsregler er holdt, men udelukkes kan den jo ikke, og der er brugt rigtig meget tid på at snakke situationen igennem. Nogle er meget utrygge og melder måske fra, nogle er kede af det, andre ser slet ikke nogen risiko, der er værd at snakke om.

Måske skulle jeg bede de kære familiemedlemmer om at tjekke hjemmesiden for Statens Trafiksikkerhed, inden vi krydser landet i fuld speed for at sætte hinanden stævne. Hvad med den risiko, skal de ikke også gøres opmærksom på den. Eller skal vi ikke lade os påvirke af det?

Handlingsplan

Vi får så mange informationer i dag, at vi kan blive noget så bekymret, og være så noget så bange. I nogle tilfælde overreagerer vi i andre tilfælde er vi fuldstændig opgivende og ligeglade når vi skal måle på vores reaktioner og handlinger. Jesus har her en opfordring til os. Han siger: Kast alle jeres bekymringer på mig, og jeg vil give jer hvile. Det betyder, at vi skal kaste bekymringerne fra os, ikke ved at ignorere det, men ved at se det i øjnene, og ved at tage imod hans hvile.

Jeg tror ikke det betyder ligegyldighed over for forskellige trusler, hvor vi reelt burde se vores ansvar og handle - så ville den hvile Jesus taler om, betyde at vi blev lullet i søvn og trukket væk fra denne verden. Jeg tror det er en helt anden hvile, en hvile hvor vi mærker trygheden i hans nærhed, og finder tilliden til, at vores liv ikke er et tilfældigt fnug der blæser rundt omkring og kan blive offer for snart det ene og snart det andet.

Vores liv er genstand for hans fulde opmærksomhed, og han har brug for os. Ikke som ængstelige og handlingslammede, men som trygge og handlekraftige mennesker. Det vil jeg sætte fokus på. Jeg ved godt at Jesu opfordring ikke er ny - men jeg kan jo godt vælge at lade det blive en overskrift for min dag, ikke bare som et tanke eksperiment, men en konkret handlingsplan!


Benna Asmussen Hørlück

Skrevet af:
Benna Asmussen Hørlück

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også